Home

VESTI

Prvi Festival ženskog filma u DOB-u

No Comments Film

Prvi Festival ženskog filma u DOB-u

Prvi Festival ženskog filma u Beogradu, na kojem će biti prikazano 13 ostvarenja iz raznih delova sveta čije su autorke i junakinje žene, biće održan od 29. do 31. maja u Domu omladine.

 

Festival će ugostiti rediteljke Džoslin Kamak iz Velike Britanije, Linu Manimekalai iz Indije i Terezu Šečer iz SAD, koje će svoje filmove predstaviti i u razgovorima s publikom, kao i na pratećim panel diskusijama, rekla je na konferenciji za novinare umetnička direktorka festivala Čarna Manojlović.

Džoslin Kamak predstaviće film "Zlatno doba", realizovan uz podršku Bi-Bi-Sija, koji govori o tri žene – novinarki, antiratnoj aktivistkinji i kontroverznoj članici Komunističke partije. Ono što ih čini posebnim jeste da su sve tri stare oko 100 godina.

Višestruko nagrađivana indijska autorka Lina Manimekalai u dokumentarcu "Boginje" takođe prati tri žene, koje ruše pravila tradicionalnog indijskog društva, izdržavajući se neobičnim zanimanjima – kao grobarka, ribarka i pogrebna pevačica.

Tereza Šečer napravila je dokumentarac koji se bavi time šta je danas feminizam, šta se od tog pokreta očekivalo kada je ustanovljen i koliko je postigao tokom proteklih decenija.

 

 

Prvi Festival ženskog filma u DOB-u

 

Na festivalu će biti prikazana i dva filma rediteljke Maje Miloš iz Srbije – "Prah" o kastinzima za glumice u Srbiji i "If you imagine" o devojci koja se bavi prostitucijom.

Biće prikazan i film Nine Kusturice "Izlazak", snimljen u austrijskoj produkciji, o tri žene koje pokušavaju da izađu iz veza u kojima su trpele nasilje.

Autorki najboljeg filma biće dodeljena nagrada festivala, o kojoj će odlučivati žiri s Mirjanom Karanović na čelu.

Karanovićeva je rekla da podržava festival "Žensko oko sveta" jer veruje da se takvim manifestacijama, "korak po korak", može uticati na menjanje društvene svesti i poboljšanje položaja žena, a naročito onih koje trpe nasilje.

Karanovićeva je igrala u više ostvarenja u kojima je svet predstavljen iz ženskog ugla, počev od filma "Petrijin venac", koji je prema istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića 1980. snimio Srđan Karanović, do filmova "Grbavica" (2006) Jasmile Žbanić iz BiH i "Gospođica" (2006) Andree Štake iz Švajcarske.

"Verujem da ni književnost, ni film, ni umetnost uopšte, ne treba deliti na mušku i žensku, ali većina filmskih priča, pogotovo na Balkanu, ispričana je iz muškog ugla. U umetnosti je potrebno biti veoma ličan, zato i mislim da je srpska kinematografija u lošoj fazi – bavi se opštim mestima", rekla je Karanovićeva.

Direktorka Antitrafiking centra Sandra Ljubinković istakla da je ideja festivala "Žensko oko sveta" da predstavi filmske priče koje o ženama govore na afirmativan način, ukazujući na njihovu kreativnost, kao i na mogućnosti da se pobegne od nasilja.

Ljubinkovićeva je, pored ostalog, navela zanimljiv podatak da su u istoriji Oskara samo tri žene nominovane za najbolju režiju, kao i da nijedna rediteljka nije osvojila tu nagradu.

U okviru pratećeg programa u Domu omladine biće otvorena izložba "Dnevnik ženskih portreta" Maje Medić, a najavljene su i tribine na teme "Napraviti film danas" i "Žena u filmu i na filmu".

 

 

 

 

Izvor:

B92 Kultura