Home

VESTI

Projekcija video radova Jurgena Meekela!

No Comments Film

Projekcija video radova Jurgena Meekela!U četvrtak 03. septembra pogledajte radove renomiranog holandskog audio-vizuelnog umetnika Jurgena Meekela.

  

Tom prilikom u Izbi će biti održana prezentacija njegovih video radova. Biće prikazana četiri kratkometražna animirana filma rađena raznim tehnikama animacije, korišćenjem analognih i vektorski manipulisanih slika. Projekcija počinje u 20 časova u kafe-galeriji Izba u Novom Sadu.

  

Jurgen Meekel je rođen u Amsterdamu 1963. godine. Živi i radi u Johanesburgu u Južnoafričkoj republici.

Diplomirao na Rietveld Akademiji likovnih umetnosti za audio-vizuelni dizajn u Amsterdamu (1989). Posle studija bavio se instalacijom, skulpturom i videom. Neke od njegovih instalacija su odkupljene od strane Centralnog Muzeja moderne umetnosti u Utrehtu. Od 1996. do danas je fokusiran na rad u grafičkom dizajnu, animaciji, radu sa kamerom i zvukom, kompozitingom i vizuelnim efekatima.

 

 

 Projekcija video radova Jurgena Meekela!

Projekcija video radova Jurgena Meekela!

 

 

Od 2005.-2009. radio je kao  šef Odeljenja za specijalne vizuelne efekte na AFDA (najbrže rastućoj filmskoj školi u Južnoj Africi).

Trenutno predaje postprodukciju  na Wits univerzitetu u Johanesburgu.

 

Neki od njegovih radova:

– Snimanje zvuka i grafika za dokumentarac "Starkiss" u Hajderabadu, Indija za film Vilderell koji je dobio nominaciju (2002) na Gouden Kalf filmfestival (Holandski Oskar) za najbolji dugometražni dokumentarac.

– Inženjering zvuka i grafika za dokumentarni film Dabbah Vallah (Bombaj) za VPRO Nacionalnu TV mrežu koji je dobio nagradu publike na IDFA (1999).

– Inženjering zvuka za "Punt NL" (kratke opservacije u Holandiji), u produkciji VPRO Nacionalne TV mreže, osvojio nagradu za najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Veneciji (2000).

– Osmislio tehnički proces rada, grafiku i vizuelne efekte za prvi igrani film snimljen mobilnim telefonom "SMS Sugarman". 

 

 

Projekcija video radova Jurgena Meekela!

Projekcija video radova Jurgena Meekela!