Home

VESTI

Premijera hip-hop filma “Stani na put”

No Comments Film

Premijera hip-hop filma "Stani na put" - Photo by Aleksandar DmitrovicHip hop je, bez sumnje, način života – zaključak je dokumentarnog filma „Stani na put“ koji je sinoć prikazan u sali Kinoteke u Beogradu. Televizijska premijera filma zakazana je za utorak, 10. novembra u 21:00, na MTV kanalu i www.redbull.rs.
 

U dvosatnom putovanju kroz 20 godina hip hop istorije prikazan je nastank regionalne rep scene i  stvaranje kultnih etiketa Bassivity, Blackout i FM Jam, odnosno ekipa koje su srpski, hrvatski i bosanski hip-hop pretvorili u pokrete i „stavili ih na kartu“.
 

Pioniri i nosioci ovog žanra, među kojima su Gru, Marčelo, Reksona, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, General, Woo, Remi, Shot, Bizzo, Baby Dooks, Koolade, radijski voditelji i didžejevi Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul i Munja uz kultnog muzičkog urednika Miška Bilbiju, na dinamičan i vrlo duhovit način u filmu opisuju svoj prvi dodir s hip-hop kulturom. Kako je došlo do međusobnih upoznavanja, pisanja prvih beatova, snimanja demo traka i postepenog povezivanja, udruživanja, širenja i jačanja pokreta prvo unutar svake zemlje zasebno, a onda postepeno i regionalno.

 

„Iskreno, nisam znao šta da očekujem, ali film je nadmašio sva moja nadanja. Kad sam čuo da traje dva sata pomislio sam da nema šanse da toliko dugo drži pažnju, međutim proleti vreme. Jako dobro izgleda, puno interesantnih ljudi, ljudi sa kojima nisam ranije imao prilike da pričam i sarađujem, a znao sam njihov radd, slušao sma njihovu muziku. Sada sam povezao lice sa delom i  super je da čuješ kako je hip hop scena nastajala u Hrvatskoj, u Bosni… Ima dosta stvari u filmu da te iskreno nasmeju,“ izjavio je nakon premijere Dalibor Andonov Gru, jedan od protagonista filma.
 

 

 Premijera hip-hop filma "Stani na put" - Photo by Aleksandar Dmitrovic

Premijera hip-hop filma "Stani na put" – Photo by Aleksandar Dmitrovic

 

 

„Znam da postoji ograničenost formom, prostorom i vremenom u filmu, ali žao mi je što nismo uspeli da vidimo još neke ljude, kao što su Kiza iz Robin Hooda, neko iz grupa Who Is The Best i Suneshine. Oni bi takođe imali vrlo interesantne stvari da kažu, ali ko zna, možda za pet godina napravite novi film pa i oni budu u njemu,“ dodao je Gru.

 

„Čudno je kada shvatiš koliko se istorije nakrcalo otkad smo otisnuli u sve ovo, a film – prvo nama samima, pa onda i drugima – daje baš taj uvid. Nadam se da više stvari ima ispred, ali ovaj pogled na zajedničko „iza“ bio mi je veoma prijatan, budući da je naglasak stavljen na ono što se, pomalo trivijalno ali nadasve tačno, naziva toplom ljudskom pričom. Pa evo naše,“ izjavio je Marko Šelić Marčelo.

Uporedo sa pričom o nastanku pokreta, film prati i proces stvaranja zajedničke pesme repera iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Povod za snimanje trake „Stani na put“ je obeležavanje 20 godina postojanja domaćeg repa, a na njoj su snage udružili Reksona, General Woo, Gru, Marčelo, Frenkie, Remi, Baby Dooks i Kontra. Pesma je snimljena na Kooladeov bit u legendarnom Morris studiju u Zagrebu.

 

 

Premijera hip-hop filma "Stani na put" - Photo by Aleksandar Dmitrovic

Premijera hip-hop filma "Stani na put" – Photo by Aleksandar Dmitrovic

 

 

Film „Stani na put“, reditelja Nemanja Đerića u produkciji MTV kanala i Red Bull Media Housea, biće premijerno prikazan u utorak, 10. novembra u 21:00 na MTV kanalu i www.redbull.rs. Ukoliko propustite ovaj termin ili poželite da utvrdite gradivo, reprize na MTV-ju su u sredu u 23:00, petak u 19:20,  subotu u 19:50 i nedelju od 15:40.