Home

VESTI

Premijera filma “Profesor i ludak” sa Mel Gibsonom i Šon Penom!

No Comments Film

Snimljen premasvetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, Profesori Ludak je neverovatna i stinita priča o ludilu, genijalnosti i opsednutosti dvojice izvarendnih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Sastavljanje Oksfordskog rečnika započelo je 1857.godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada. ProfesorDžejms Marej (Mel Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rečnika, ali je znao da ćenjemu i njegovom timu biti potrebno više odjednog veka da sastave sve poznate definicije.

Međutim, metodom „udruživanjem izvora“, tj.unosom definicija od ljudi iz celog sveta, rečnik bi se moga osastaviti za svega nekolikodecenija. Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovek, dr V.Č. Majnor (Šon Pen), poslao više od deset hiljada reči. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na videlo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni je ubica i smešten je kao pacijent u mentalnoj ustanovi.

Kada me je Mel Gibson zamolio da pokušam napraviti adaptaciju knjige S. Vinčestera bio sam oduševljan i preplašen. To je najsloženija, najuzbudljivija i najemotivnija priča sa kojom sam se ikada susreo. I dok sam pisao scenario, nešto mi je postalo jasno. U vestima, Gugl je govorio o svom gigantskom projektu skeniranja svake knjige ikada napisane. Epl je objavio svoj najnoviji ajfon, uređaj u vašem džepu koji sadrži sve informacije na svetu.

Fejsbuk vas povezuje sa svakom osobom koju ste ikada upoznali i šire. A Vikipedija je tražila od nas, običnih korisnika, da pomognemo u stvaranju (“udruživanje izvora“) najopsežnije enciklopedije ikada stvorene.

Ono što sam imao pred sobom bila je priča, jednako živopisna i relevantna za naše vreme kao i “Društvena mreža” i “Igra kodova”. Nade, ambicije i borba profesora i njegovog saradnika ludaka ne samo da podsećaju na Zakerbergovu, Džobsovu i Gejtsovu, već ih i predskazuju.

Ovo nije film oprošlom vremenu, to je potpuno aktuelan film koji se slučajno dešava u određenom periodu iz prošlosti i potrebno ga je na taj način i ispričati. Publici će delovati kao nešto što je blisko sadašnjem vremenu u tome kako izgleda, kako je snimljen, dizajniran i uloge realizovane. Bez usiljenosti ili statičnih pogleda u nakićene scene. Priča će biti slobodna i fluidna.

 

 

Tags: ,