Home

VESTI

Pobednik festivala evropskog filma Palić

No Comments Film

Pobednik festivala evropskog filma PalićObaveštavamo vas da je žiri 16. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu Alberto Barbera, Peter Zewrel, Samuel Finzi, Gloria Scola i Szabolcs Tolnai doneo odluku da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodeli ostvarenju Najsrećnija devojka na svetu (Cea mai fericita fata din lume) reditelja Radua Judea.

„U pitanju je jednostavna priča ispripovedana na veoma zanimljiv način, o borbi devojke za ostvarenje svog sna. Topao i human pristup priči sa primesama humora, podržan je fotografskim umećem da se svaki detalj učini istinitim i verodostojnim“, obrazložili su članovi žirija festivala svoju odluku.

Palićki toranj za najboljeg reditelja pripao je Pavelu Bardinu, za film Rusija 88 (Rossiya 88). Prema rečima članova žirija festivala, reditelj je pokazao „veštinu kombinovanja igranog i dokumentarnog žanra na veoma provokativan način. Iz priče o ljudima koje ne želimo da znamo, ali ne smemo da ignorišemo proističe snažna i smela politička poruka.“

 

Najsrećnija devojka na svetu (Cea mai fericita fata din lume) reditelja Radua Judea.

 

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu Moskva, Belgija (Aanrijding in Moscou), u režiji Christophea Van Rompaeya prevashodno zahvaljujući „izuzetnoj glumici Barbari Sarafian koja nas vodi kroz filmsku priču na autentičan i zabavan način.“

Međunarodni žiri kritike u sastavu Ivana Nanut, Phillip Bergson i Nebojša Popović doneo je odluku da nagradu Gorki list Tollerance Award dodeli filmu Zift (Zift) reditelja Javora Gardeva, budući da ovo „briljantno debitantsko ostvarenje predstavlja reditelja koji je već ovladao vizuelnim stilom, sadržajem i glumačkim ansamblom u elegantnoj filmskoj fresci o životu ljudi na marginama bugarskog društva u periodu između 1940. i 1960. godine“.

Međunarodni žiri kritike je dodelio Specijalno priznanje filmu Neko me ipak čeka Marka Novakovića, koji „upućuje na dramatičan položaj žena u savremenom srpskom društvu, a posebno po pitanju abortusa“. Žiri smatra da „tako snažan i otvoren film treba da se nađe pred bioskopskim gledaocima i ovo priznanje mu daje kao podršku na putu do trake od 35 mm“.

Festival evropskog filma Palić  – jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, po 16. put je održan na više lokacija na Paliću i u Subotici. Uprkos značajno smanjenom budžetu, ovogodišnja festivalska ponuda ostala je neokrnjena, pa je u devet selekcija – Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi autori Evrope, Novi finski film, Novi mađarski film, Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Ekološki film, Underground Spirit i Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989-2009, prikazano 70 filmova, a festival je ove godine ugostio preko 150 gostiju i preko 250 akreditovanih novinara.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Posetite zvaničnu prezentaciju festivala

www.palicfilmfestival.com