Home

VESTI

Pobednik Berlinala na Slobodnoj Zoni!

No Comments Film

Pobednik Berlinala na Slobodnoj Zoni!Slobodna Zona vam predstavlja film Taksi Džafara Panahija, koji je osvojio nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu početkom ove godine.
  

Taksista po imenu gospodin Panahi, kako mu se u filmu obraćaju njegovi putnici, krstari u žutom taksiju ulicama Teherana. Njegov „uređaj protiv lopova“ pričvršćen na komandnu tablu automobila, u stvari je (skrivena) kamera koja kao u ispovedaonici beleži fragmente života taksiste i njegovih saputnika.
   

Njegov pravi identitet brzo otkriva jedan od saputnika – taksista je Džafar Panahi, proslavljeni filmski reditelj kome je država Iran zabranila da režira, piše scenarija, daje intervjue sve do 2030. godine. 

 

Čitav niz apsurdnih i često humorističnih situacija, u koje vozač i putnici dovode jedni druge, pričaju priču o savremenom iranskom društvu, iz ljudske, humane perspektive. Ima tu referenci na ranije Panahijeve filmove, na njegove filmske kolege i uzore, u taksiju su duhom i Kjarostami i Skorseze. Ne napuštajući unutrašnjost automobila, koji je u isto vreme i metafora izolacije u kojoj se već godinama nalazi i prostor igre i slobode, Panahi sa svojim putnicima i putnicama preispituje granice uticaja filma kao medijuma. Da li su kamere tu da bi nas (drugi) posmatrali ili da bismo mi posmatrali i naučili da razumemo svet? Šta nas određuje kao stvaraoce i ko postavlja granice lične i umetničke slobode?

Ovo nije film ogorčenog čoveka bez nade, naprotiv. Taksi pulsira životom i mami osmeh – najsubverzivniji od svih načina borbe protiv represije i nepravde. Taj osmeh dolazi od nesalomive vere u ljude gde god se oni nalazili – ljude, koji imaju potrebu da stvaraju filmove i da ih gledaju, koji veruju i ulažu svoje vreme, emocije i najdublja životna uverenja u nešto tako neuhvatljivo i krhko kao što je iluzija zasnovana na nesavršenosti ljudskog oka.

 

 

 Pobednik Berlinala na Slobodnoj Zoni!

Pobednik Berlinala na Slobodnoj Zoni!

 

 

Daren Aronofski je kao predsednik internacionalnog žirija 65. Berlinala u obrazloženju nagrade Zlatni medved za film Taksi, dao možda jedan od najboljih opisa ovog malog-velikog filma: „Film Džafara Panahija Taksi je izjava ljubavi filmskoj umetnosti, svojoj zajednici, svojoj zemlji i svojoj publici“. Hana Seidi, jedna od akterki nagradjenog filma, primila je nagradu u ime autora, kome je zabranjen odlazak u inostranstvo takođe na 20 godina.

 

Sa jednim od njegovih najznačajnijih filmova Ovo nije film, prokrijumčarenim iz Irana na USB stiku sakrivenim u kolaču, Slobodna zona je svečano otvorena 2011. godine.

Trejler: www.vimeo.com/125385221

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!