Home

VESTI

Panama otvara 8. Cinema City

No Comments Film

Panama otvara 8. Cinema CitySa nestrpljenjem očekivana, domaća premijera filma Panama otvara 8. Cinema City festival.

  

Panama  je debitantsko ostvarenje dvostruko nagrađivanog reditelja Pavla Vučkovića u zvaničnoj selekciji Cinefondation na filmskom festivalu u Kanu. Nakon ovogodišne svetske premijere na najznačajnijem svetskom festivalu u Kanu i to u glavnom programu Official Selection – Special Screenings, Panama će premijerno biti prikazana domaćoj publici na otvaranju 8. Cinema City internacionalnog filmskog festivala u ponedeljak, 29. juna u novoj kreativnoj četvrti, u Novom Sadu.
 

Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija. Posebnu pažnju gledalaca će nesumnjivo privući domaća premijera filma Panama, dugometražnog prvenca dvostruko nagrađivanog Pavla Vučkovića u zvaničnoj selekciji Cinefondation na filmskom festivalu u Kanu.
 
Panama je prvi debitantski igrani film iz Srbije koji je nakon 30 godina pozvan u glavni program, odnosno zvaničnu selekciju najuticajnijeg i najprestižnijeg svetskog filmskog festivala u Kanu. Nakon uspeha ovog ostvarenja i svetske premijere na 68. Kanskom festivalu u maju mesecu i domaća publika će imati priliku da pogleda Panamu na otvaranju 8. Cinema City festivala u ponedeljak, 29. juna u Novom Sadu. Film će se naći u konkurenciji za nagrade u okviru Nacionalne klase, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije.
 
Pavle Vučković u svom debitantskom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi. Nepokazivanje emocija, zaziranje od intimnosti i iskrenosti i sveukupno otuđenje je centralna tema ove iskrene intimističke ljubavne drame. Dvoje ljubavnika se bore protiv svojih emocija, pokušavajući da sakriju osećanja i tako se priklone stavu koji odnose među ljudima svodi na isprazno, uzdržano, seks bez emocija. Iz straha da ne budu odbačeni, junaci filma proživljavaju unutrašnju, intimnu dramu u kojoj zabranjena ljubav više nije pitanje staleža ili nacionalnosti, već narcističkog stava po kojem su emocije nepotrebne i odraz slabosti. Saosećanje i empatija su predmet sprdnje. Ovaj film, na pametan način, poseduje i društveno kritičku notu, iako se time ne bavi direktno. Tematski univerzalan, na potpuno nov, drugačiji i iskren način govori o onome što je svuda oko nas, ali mi to ne primećujemo.
 
Od pisanja scenariija do premijere filma u Kanu, prošlo je šest godina. Zbog finansijskiih odlaganja film je sniman u nekoliko faza. Moralna podrška mladim stvaraocima bilo je potpisivanje ugovora francuskog distributera Wide, sa producentskom kućom Collapse Films, kao i podrška ostvarenog i iskusnog producenta Miroslava Mogorovića uz čiju je podršku nastavljeno snimanje filma, posle duge pauze.
 
Pored Pavla, reditelja i koproducenta ovog filma, i mnogim drugim autorima i saradnicima je ovo prvo autorsko iskustvo u radu na dugometražnom filmu. Među njima su koscenaristikinja Jelena Vuksanović, producentkinja Tatjana Žeželj Gojković, kao i glumci, koji tumače glavne uloge, a koji se prvi put pojavljuju na filmu.
 
Glavni junak filma “Panama" je Jovan (Slaven Došlo) koji ulazi u slobodnu vezu sa Majom (Jovana Stojiljković) koja prerasta u opsesivni odnos u kojem njih dvoje pokušavaju da sakriju svoje emocije da bi ostali nepovređeni. Jovan se između ostalih devojaka viđa sa Majom, koja mu deluje naivno i neiskusno. Postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i “tragove” sa interneta, otkriva naznake Majinog paralelnog života i upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.
 
Slaven Došlo u međuvremenu je nagrađen Sterijinom nagradom iz Fonda Dara Čalenić za najboljeg mladog glumca, za izvođenje u predstavi „Život stoji, život ide dalje“, Bitef teatra iz Beograda.
 
U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić…

 

 

 Panama otvara 8. Cinema City

Panama otvara 8. Cinema City

 

 

Izuzetnu fotografiju ovog filma potpisuje Đorđe Arambašić, scenografiju Bojana Nikolić i Livija Mikić, kostim Magdalena Klašnja, i montažu Bojana Kosović.
 
Pavle Vučković je dvostruko nagrađivan u zvaničnoj selekciji Cinefondation na ovom festivalu, i to 2003. prvom nagradom za film “Beži zeko beži” i 2007. trećom nagradom za film "Minus". “Beži zeko beži”, uključen je u stalnu kolekciju Muzeja Moderne Umetnosti u New York-u.
 
Otvaranje 8. Cinema City internacionalnog filmskog festivala okupiće brojne značajne filmske profesionalce iz zemlje i regiona, različitih generacija, sa idejom da bude tačka susreta i razmene energije. Tako će i publika imati priliku da se susretne sa ovim stvaraocima, i naravno sa ekipom filma Panama među kojima su brojni autori i filmski stvaraoci, kojima je ovo debitanstvo ostvarenje. Na taj način Cinema City zaista stavlja fokus na mlade stvaraoce i autore. 

 

JARBOLI I DARKWOOD DUB NA OTVARANJU 8. CINEMA CITY FESTIVALA

Otvaranje 8. Cinema City festivala publici će pružiti potpuno novo filmsko festivalsko iskustvo. Pored premijere filma Panama, publiku očekuje još nekolicina izuzetno uzbudljivih filmova, ali i sjajan muzički program. Na otvaranju festivala negde oko ponoći na Planet Rock Music Stage-u nastupa jedan od najuzbudljivijih bendova u Srbiji Jarboli, a zatim jedan od najpopularnijih andergraund bendova u Srbiji Darkwood dub.
 
Zato ne propustite ovo druženje i domaću premijeru Paname 29. juna na 8. Cinema City festivalu!
 
PODSEĆAMO  
 
POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA 8. CINEMA CITY

Danas, 5. juna počinje prodaja ulaznica za 8. Cinema City. Kupovinom jedne jedinstvene ulaznice i njenom zamenom za Cinema City narukvicu posetiocu svi festivalski postaju dostupni. U prodaji su tri tipa ulaznica: Cinema City dnevna ulaznica, dnevna ulaznica po ceni od 250 RSD, Cinema City paket sedmodnevna ulaznica po ceni od 950 RSD i Cinema City SUPER sedmodnevna ulaznica po ceni od 1450 RSD koja rezerviše posebno mesto za svaku od projekcija.
 
Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji od 5. juna na svim prodajnim mestima Gigstix-a (http://gigstix.com/prodajna-mesta-gde-kupiti-ulaznice). Tokom festivala ulaznice se mogu nabaviti i na samoj lokaciji od 14h.
 
Zamena kupljenih ulaznica za Cinema City narukvice vršiće se na lokaciji tokom trajanja festivala, od 29. juna do 5. jula. Uskoro više informacija na sajtu cinemcity.org.

Ostale novosti o najnovijim filmovima, selekcijama i uzbudljivim premijerama i gostima Cinema City festivala možete pratiti na cinemacity.org!
 
Vidimo se @Cinema City 2015 – Na pravom mestu u pravo vreme