Home

VESTI

Ovacije za film “Greben spasa”

No Comments Film

Ovacije za film "Greben spasa"Bile su potrebne godine da se snimi film o junaku Drugog svetskog rata, Desmondu Dosu i redIteljska palica je pala u ruke oskarovca Mela Gibsona, proslavljenog filmovima Hrabro Srce i Stradanje Isusovo, jer samo on može preneti na film intimni unutrašnji život likova i realistično predstaviti  napete scene borbi.
 
Film GREBEN SPASA, neverovatna je istinita priča o Desmondu Dosu koji je u Okinavi tokom najkrvavije bitke iz Drugog svetskog rata spasio 75 saboraca, a da nije ispalio niti jedan metak niti nosio oružje.

  

Bio je jedini američki vojnik u Drugom svetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je verovao da je, makar u ovom slučaju rat  bio opravdan, ubijanje uvek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuisao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove povrede, dok ga i samog nisu ranile granate i upucali snajperisti. Dos je bio prvi vojnik s prigovorom  savesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.

 

Kad sam prvi put čuo priču Desmonda Dosa, prvog američkog vojnika s prigovorom  savesti kojem je bila dodeljena Medalja časti, zapanjila me je njegova požrtvovanost. Dos je bio osoba koja je na najnesebičniji i gotovo nesvestan način redovno rizikova  vlastiti život kako bi spasio život svoje braće. Desmond je bio prosečna osoba koja je postigla nadprosečne podvige –  izjavio je Mel Gibson.

 

 

 Ovacije za film "Greben spasa"

Ovacije za film "Greben spasa"

 

 

Film je u potpunosti snimljen u Australiji gde su uspeli da  rekreiraju Virdziniju iz 1930-tih i neprijateljski teren samog grebena Meda. Gibson je snimao scene stilom  kamere koja je  uvek usred svega što se događa i zbog toga ćete se osećati kao da ste se našli usred te paklene borbe.

Prema svim dosadašnjim kritikama, ovaj film bi mogao doneti Gibsonu nagradu Oskar u kategoriji najbolji film i najbolji reditelj po drugi put nakon 21 godinu kada je dobio nagradu Oskar za film Hrabro srce u obe kategorije. Jedan od glumaca u filmu je i Vince Vaugh, koji izgleda kao da je još uvek u vojsci, ima samo reči hvale za Gibsonov Greben spasa, za koji kaže da je  uspeo savršeno da izbalansira  i humor "pre odlaska u pakao na bojno polje". Na premijeru filma je došao i Melov dvadesetšestogodišnji sin, Milo, koji u filmu glumi Lakija Forda.

Film GREBEN SPASA u bioskope dolazi ovog četvrtka (10.11)

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=pJ87vMCd9BU|width=450|height=364{/mgmediabot2}
GREBEN SPASA U BIOPSKOPIMA OD 10.NOVEMBRA