Home

VESTI

Novi dokumentarac National Geographic-a “Inside Guantanamo”

No Comments Film

National Geographic- "Inside Guantanamo"

ÄŒuvari u Guantanamu nazivaju to "koktelom" – mešavinu fecesa, urina i pljuvačke, koju zatvorenici bacaju na njih i koja dramatizuje perspektivu vojnika da se oni nalaze na bojnom polju. Zatvorenici, od kojih su mnogi tu bez dokazanih optužbi, govore o svojim godinama iza čeličnih vrata i kažu za svoje američke čuvare da su "napadači na muslimane… sa krvlju na svojim rukama". Svakodnevna tenzija izmeÄ‘u zatvorenika i trupa koje ih čuvaju živopisno je prikazana u novom dokumentarnom filmu National Geographic-a, Explorer: Inside Guantanamo. "Ovo je još uvek integralni deo rata protiv terorizma", kaže "upravnik" Guantanama, poručnik Bruce Vargo. Bivši zatvorenici se slažu, i dodaju da je Guantanamo fizička i psihička "ratna zona".

 

Dokumentarni film je prvi pogled iznutra na kazneni centar za osumnjičene za terorizam koji je širom sveta postao simbol za američka iživljavanja posle napada 11. septembra. Ovo bi takoÄ‘e mogao da bude i poslednji pogled takve vrste, s obzirom da je predsednik Obama u januaru naredio da se ustanova zatvori u narednih godinu dana. Njegova administracija još uvek razmišlja šta da uradi sa 240 zatvorenika koji su tamo ostali.


 

"Inside Guantanamo"

 

 "Guantanamo Bay je bio pravni ekvivalent za svemir – mesto gde zakoni ne postoje", kaže bivši advokat odbrane Mornarice, Charles Swift. Swiftov klijent, Salim Ahmed Hamdan, dobio je slučaj na Vrhovnom sudu i obezbedio zatvorenicima iz Guantanama prava na američkim sudovima.

Film je snimljen prošlog avgusta, u vreme kada je Bushova administracija insistirala da je nemoguće zatvoriti Guantanamo uprkos protestima širom sveta. Ekipa je takoÄ‘e posetila Avganistan i Englesku da bi intervjuisala bivše zatvorenike, i razgovarala je sa zvaničnicima američke obaveštajne službe, političarima i advokatima s obe strane.

Film prikazuje dnevnu rutinu u delu zatvora maksimalne bezbednosti. ÄŒuvari vrše proveru samoubistava svake tri minute, muslimanski bibliotekari dele knjige, dok vojnici trče sa štitovima i gumenim rukavicama da uguše pobunu.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=NoGaHAgLwvQ|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

 

IZVOR:

happynovisad.rs