Home

VESTI

Motovun Film Festival: Dan Terencea Daviesa i noć ruskog filma

No Comments Film

Motovun Film Festival: Dan Terencea Daviesa i noć ruskog filmaTerence Davies sinoć je postao četvrti dobitnik nagrade Maverick kojom Motovun Film Festival odaje počast iznimnim autorima koji se ističu umetničkom beskompromišnošću, originalnošću i time što su unatar filmske industrije ostali svoji i posebni.

   

Prošlih godina ovo su priznanje primili Ulrich Seidl, Terry Jones i Ken Russel, a ove godine dobio ju je autor osobenih filmova poput “Udaljeni glasovi, mrtve prirode” (Distant Voices Still Lives), jednog od ključnih remek-dela u istoriji britanske kinematografije.

   

U čast Terencea Daviesa juče su tako prikazani njegovi filmovi Trilogija Terencea Daviesa, dok je nakon večernje svečanosti dodele nagrade prikazano još jedno njegovo remek delo, "U smiraj dugog dana" (Long Day Closes).

 

 

 Motovun Film Festival: Dan Terencea Daviesa i noć ruskog filma

Taisia Igumenceva

 

 
Izniman program druge večeri na Trgu nastavio se projekcijom filma "Avalon", ali pre njega održana je projekcija kratkog filma "Put za", Taisie Igumenceve, studentice prestižne moskovske filmske akademije GVIK, koja je ovim filmom osvojila nagradu u Cannesu za najbolji studentski film. "Ruska noć" u kojoj su posetioci i gosti dobili priliku upoznati iznimne ruske autore odvijala se i na Iskon Kinu Barbacan projekcijom najuspešnijeg ruskog filma u zadnjoj deceniji, Chapiteau Show. Film je predstavio direktor fotografije Evgeny Tsvetkov, a ova troiposatna ruska senzacija napunila je Barbacan do poslednjeg mesta.

 

 

 Motovun Film Festival: Dan Terencea Daviesa i noć ruskog filma

Terence Davies

 

 

Drugi dan je inače započeo tradicionalnim Doručkom u Motovunu na kojem je prvi gost bio proslavljeni režiser Veljko Bulajić s kojim je razgovarao Miroljub Vučković. O bogatoj i iznimnoj karijeri Veljka Bulajića razgovaralo se sat vremena tokom kojih je Bulajić otkrio brojne pojedinosti iz svog rada. Veljku Bulajiću će zajedno s Lordanom Zafranovićem danas biti uručena nagrada 50 godina, koju MFF dodeljuje istaknutim filmašima koji su više od pola veka posvetili filmu.