Home

VESTI

Kustendorf u DOB-u!

No Comments Film

Kustendorf u DOB-u!Predstavljamo dva eksplozivna filma sa festivala Kustendorf, premijerno u Beogradu.

 

Dva filma koja su izazvala burne reakcije, zbog stila kao i zbog stava, dva izvrsna politička dokumentarca, dva beskompromisna antiimperijalistička filma, dva izuzetna umetnička dokumentarca, dva filmska razmišljanja u kakvom svetu živimo… Filmske priče o borcima za slobodnu Afriku koje se tiču svih nas danas. Borba za dekolonizaciju filma nastavlja se u Domu omladine Beograda!
 

20.04, 20h, O NASILJU, 2014, režija Göran Olsson, po knjizi Frantza Fanona

Američka pop zvezda Lorin Hil vodi nas kroz dokumentarni film “O nasilju”, nastao na osnovu radiklano anti-kolonijalnog eseja Franca Fanona, koji raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma. Film govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavnisnost 60ih i 70ih godina prošlog veka koji su poljuljaji kolonijalnu vladavinu bele manjine. Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

 

 

 Kustendorf u DOB-u!

Kustendorf u DOB-u!

 

 

21.04, 20h, KAPETAN TOMAS SANKARA, 2012, režija Christophe Cupelin

Film je dokumentarni portet Tomasa Sankare, predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do atentata na njega 1987, sastavljen isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca.  

Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalit svojih sugrađana, otovreno izazivajući svetski poredak i političke velesile tog vremena, Sankra se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.

 

KUSTENDORF u DOMU
20. & 21. aprila 2016. u 20:00
Velika sala Doma omladine Beograda
Cena ulaznice: 200 dinara