Home

VESTI

Indijski filmovi u Kinoteci

No Comments Film

“Ami, Jasin i Amar Madhubala” (The Voyeurs, 2007)

Indijski filmovi novije produkcije biće prikazani od 22. do 27. maja u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u okviru tradicionalne saradnje sa Ambasadom Indije u Beogradu, a prema navodima Dinka Tucakovića, reč je o još jednoj sjajnoj selekciji filmova za posvećene i inicirane, koji ne pristaju na globalističku igračku zvanu multipleks.

Ciklus će svečano biti otvoren filmom “Ami, Jasin i Amar Madhubala” (The Voyeurs, 2007), u režiji Budadeva Dasgupte (Buddhadev Dasgupta), koji će sredinom juna biti prikazan i u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, u okviru izložbe o novom indijskom filmu.

Film govori o mladiću koji živi u Kalkuti, baveći se ugradnjom kamera za osmatranje, i njegovom prijatelju iz detinjstva, koji dolazi u veliki grad sa sela. Kada se u susedni stan doseli prelepa mlada plesačica (popularna bolivuska glumica Sameera Reddy), dolaze na ideju da ugrade kameru kako bi je posmatrali…

Indijski ciklus u Kinoteci obuhvata i filmove “Prevara” (Sameer Hanćate, 2006), “Potpis” (Renjith, 2002), “Leto 2007” (Sohail Tatari, 2008), “Mafijaš Bila” (Vishnuvardhan, 2007) i Devojčica Bajo” (Gajendra Ahire, 2006).

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=b_JDtiM6Ihk|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Muzej Jugoslovenske kinoteke tradicionalno promoviše kinematografije koja su van fokusa lokalne sredine, odnosno dela i autore koji su, prema navodima Tucakovića, nedostupni čak i magovima piraterije, koji u njima nisu prepoznali tržišni potencijal.

Beogradska publika je privilegovana činjenicom da Ambasada Indije kontinuirano prezentuje dostignuća jedne od najproduktivnijih, ali i najvažnijih svetskih kinematografija, zbog koje je ovogodišnja dodela Oskara izgledala kao reklama za Bolivud, naveo je Tucaković, dodajući da je i Holivud morao da prizna da na maloj planeti postoji još jedna čudesna šuma.

Prema njegovim rečima, to nije priča samo o bajkovitom aspektu da mali čovek ima uvek šansu da završi u bajci, nego u kontinuiranom pogledu na kinematografiju koja je, osim činjenice da je vodeća u svetu statistike i brojeva, trenutno i najprestižnija i najkompleksnija sa kulturnim varijetetima, od Bombaja koji je glavni tok, preko Delhija, kao nastavka tradicije, do Madrasa koji je uvek bio enigma za sebe u okviru indijskog potkontinenta.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je www.kinoteka.org.rs

 

 

 

Izvor:

Seecult.org