Home

VESTI

„Hitna pomoć” u zvaničnoj selekciji

No Comments Film

„Hitna pomoć” u zvaničnoj selekciji

Film Gorana Radovanovića „Hitna pomoć” biće prikazan u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala u Montrealu. Srpska premijera filma održaće se 12. juna na festivalu Cinema City u Novom Sadu. 

Film „Hitna pomoć“ reditelja Gorana Radovanovića predstavljaće Srbiju u zvaničnom takmičarskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu. Film će biti prikazan u okviru sekcije „First Films World Competition" ovog filmskog festivala A kategorije, koji će se održati od 27. avgusta do 7. septembra 2009. godine. Srpska premijera zakazana je za 12. jun u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa” festivala Cinema City u Novom Sadu.

U ovoj srpsko-grčko-nemačkoj koprodukciji čija  radnja prati neke od najznačajnijih trenutaka savremene srpske  istorije – od 5. oktobra i smrti premijera Đinđića do danas – glavne uloge tumače Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić i Tanasije Uzunović. Direktor fotogarfije filma je Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Laišić, montažer Andrija Zafranović a kompozitor Aleksanadar Sanja Ilić.

 „Hitna pomoć” u zvaničnoj selekciji

 

„Hitna pomoć” je savremeni film koji odslikava dramatiku dubokih promena srpskog društva sa početka veka. Priču o slomu poslednjeg evropskog totalitarizma 2000. godine, do  kucanja krhke srpske demokratije pred predvorje Evropske unije sedam godina kasnije, pratimo kroz razvoj službe hitne pomoći.  U duhu poetskog (neo)realizma ovaj razvoj je dat kroz tri različite priče u tri različita vremena sa međusobno povezanim i uslovljenim likovima. A tu je i jedan san…

Film „Hitna pomoć“, koji će srpska publika premijerno pogledati u petak 12. juna u 20h u velikoj Sali Srpskog narodnog pozorišta, u konkurenciji je za nagrade festivala Cinema City – najbolji domaći film, najbolja režija, scenario, najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolja fotografija i montaža.