Home

VESTI

“Frankenweenie” 9. januara premijerno

No Comments Film

"Frankenweenie" 9. januara premijernoSa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo nešto potpuno drugačije od onoga što ste do sada videli – crno- beli, stop moušn animirani film "FRANKENVINI"!
 
Film će premijerno biti prikazan 9. januara u 19h, u bioskopu Kolosej.

 

Od kreativnog genija Tima Bartona stiže „FRANKENVINI“, dirljiva priča o dečaku i njegovom psu. Kad iznenada izgubi svog voljenog psa Sparkija, mladi Viktor će uz pomoć nauke uspeti da oživi svog najboljeg prijatelja – uz samo neke male prepravke.
  

Pokušaće da sakrije svoju ručno napravljenu kreaciju, ali kad Sparki pobegne, Viktorovi školski drugari, nastavnici i ceo grad shvatiće da novi „život na povocu“ može da bude monstruozan.

 

Glasove glavnim likovima pozajmila je talentovana ekipa glumaca: Ketrin O’Hara, Martin Šort, Martin Lando, Čarli Tejan, Atikus Šejfer, Robert Kepron, Končata Ferel i Vinona Rajder.

„Frankenvini“ predstavlja osvrt na klasične horor filmove koji su umnogome uticali na detinjstvo Tima Bartona. Ovo film postiže ne samo crno-belom formom, već i nevinošću „stop moušn“animacije, koja odražava jednostavnost priče i odiše dubinom i osećajnošću.

Ovo je treći film Tima Bartona snimljen „stop moušn“ tehnikom, a prethodila su mu dva velika filmska hita – „Mrtva nevesta“, film nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, i „Noćna mora pre Božića“, nominovan u kategoriji najboljih vizuelnih efekata.

Od 10. januara ovaj naslov stiže i na redovne repertoare bioskopa Kolosej, Cineplexx Delta City, Roda, Takvud, Dvorana Doma Sindikata, Arena (Novi Sad), Cineplexx Kragujevac Plaza, Vilin Grad (Niš), Kupina Film (Niš) i Cineplexx Mne (Podgorica).

 

 

 "Frankenweenie" 9. januara premijerno

"Frankenweenie" 9. januara premijerno

 

 

O PRODUKCIJI

Iz Dizni studija, a pod pod rediteljskom palicom proslavljenog Tima Bartona, stiže “Frankenvini”, vizuelno zadivljujući film animiran “stop moušn” tehnologijom. Glasove glavnim likovima pozajmila je talentovana ekipa glumaca: Ketrin O’Hara, Martin Šort, Martin Lando, Čarli Tejan, Atikus Šejfer, Robert Kepron, Končata Ferel i Vinona Rajder.

„Frankenvini“ predstavlja osvrt na klasične horor filmove koji su umnogome uticali na detinjstvo Tima Bartona. Ovo film postiže ne samo crno-belom formom, već i nevinošću „stop-moušn“animacije, koja odražava jednostavnost priče i odiše dubinom i osećajnošću.

Osim što je režirao “Frankenvinija”, njegov prvenac kada su Diznijevi dugometražni animirani filmovi u pitanju, Barton se našao i u ulozi producenta uz Alison Abati, dok je Don Han potpisan kao izvršni producent.

Barton je studirao na kalifornijskom umetničkom institutu s drugim velikanima animacije, poput Henrija Selika, Džona Lasetera, Breda Birda i Džona Muskera, da bi se kasnije zaposlio u Dizniju kao animator. No, njegov talenat i jedinstvena vizija uskoro su uzeli maha i rezultirali filmovima koji oduzimaju publici dah već duže od četvrt veka.

„Frankenvini“ je treći film Tima Bartona snimljen „stop moušn“ tehnikom, a prethodila su mu dva velika filmska hita – „Mrtva nevesta“, film nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, i „Noćna mora pre Božića“, nominovan u kategoriji najboljih vizuelnih efekata.

Iako se njegov opus svakako može nazvati filmskog baštinom, Barton to relativizuje kada kaže, „Ne vodi me želja da kreiram filmsku baštinu. Ukoliko mi neka osoba priđe na ulici i kaže mi kako je nešto što sam stvorio imalo pozitivnog uticaja na nju, to mi je sasvim dovoljno.“

 

"Frankenweenie" 9. januara premijerno

"Frankenweenie" 9. januara premijerno

 

 

VIZIJA ZA „FRANKENVINIJA“

Kada je Timu Bartonu prvi put na pamet pala ideja za „Frankenvinija“, on je ovo ostvarenje zamislio kao dugometražni animirani film snimljen „stop moušn“ tehnologijom. Zbog finansijskih ograničenja, umesto toga režirao je kratki igrani film za studio Dizni 1984. godine. U to vreme Barton je skicirao likove po svojoj zamisli.

Barton je oduvek želeo da napravi dugometražnu verziju „Frankenvinija“. Kao dete, voleo je da gleda klasike horor žanra, a pogotovo „Frankenštajna“. No, ono što ga je posebno motivisalo bila je njegova lična veza s pričom o dečaku i njegovom psu.

Po njegovim rečima, „Razlog zbog kog sam izvorno želeo da snimim „Frankenvinija“ imao je korene u mom detinjstvu i ljubavi ka horor filmovima. U isto vreme, radi se i o ljubavi prema psu koga sam imao. To je veoma posebna veza, prepuna emocija. Psi, naravno, nemaju životni vek koliki je čovekov, tako da se kraj takve veze neizostavno mora doživeti. U kombinaciji sa pričom o Frankenštajnu, ova ideja mi se učinila neverovatno moćnom – to je veoma lična uspomena.“

Barton filmove strave i užasa doživljava na poseban način, srodnom načinu na koji su bajke ili folklor u vezi sa stvarnim životnim problemima, a upotreba „stop moušn“ animacije u „Frankenviniju“ odraz je priče o Frankenštajnu, što dodatno produbljuje film. „Dopala mi se ideja stvaranja ni iz čega, što je i razlog moje ljubavi prema „stop moušn“ animaciji“, kaže Barton. „Uzmete beživotnu lutku i udahnete joj život.“

 

 

 

"Frankenweenie" 9. januara premijerno

 

"Frankenweenie" 9. januara premijerno

 

 

LIKOVI

VIKTOR

Viktor Frankenštajn je pametan i vredan 10-godišnjak kog inspiriše nauka. Živi s roditeljima i psom, Sparkijem, u gradiću Nju Holand. Viktor se strastveno bavi snimanjem filmova i pronalascima u svojoj radionici na tavanu. Kad Sparki pogine u automobilskoj nesreći, Viktor će iskoristiti svoju naučnu genijalnost da ga povrati u život.

SPARKI

Sparki je odan i razigran bul terijer čija se radoznalost može meriti samo s radoznalošću njegovog voljenog vlasnika, Viktora. Sparki obožava da trči za loptom i da glumi glavnu ulogu u Viktorovim filmovima. On odiše entuzijazmom i neograničenom energijom, koju čak ni njegova prevremena smrt ne može da umanji.

EDGAR "I" GOR

Edgar "I" Gor je neprilagođeni dečak željan pažnje, koji nema nijednog prijatelja, ali očajnički želi da bude Viktorov partner za sajam nauke. U svojim pokušajima da bude prihvaćen, "I" ima običaj da zabrlja i obično ne razmišlja pre nego što nešto izgovori. Iako će obećati da neće odati Viktorovu tajnu, ona će mu ipak skliznuti s jezika.

ELZA VAN HELSING

Elza van Helsing je duševna i tmurna Viktorova drugarica iz odeljenja. Ona živi u kući pored njegove sa svojim ujakom tiraninom, gradonačelnikom Burgmajsterom, koji je primorava da bude ovogodišnja „Mala Holanđanka“ na gradskoj proslavi Dana Holandije. Elza takođe ima voljenog ljubimca, pudlu Persefonu, i iskreno saoseća sa Viktorovim bolom zbog gubitka Sparkija.

 

FRANKENVINI (FRANKENWEENIE)
Premijerno 9. januara u 19h u bioskopu Kolosej
U bioskopima od 10. januara 2013.

Režija: Tim Burton
Uloge: Winona Ryder, Martin Short, Catherine O’Hara, Martin Landau, Charlie Tahan…
Scenaro: John August
Žanr: Animirana komedija
Studio: Walt Disney
Zasnovano na originalnoj ideji Tima Bartona