Home

VESTI

Filmski festival Slobodna Zona po 11. put

No Comments Film

Filmski festival Slobodna Zona po 11. putJedanaesto izdanje filmskog festivala Slobodna Zona biće održano od 5. do 10. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najavili su danas direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka Branka Pavlović i urednik Noćnih razgovora Ivan Milenković, na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

  

Festival će biti svečano otvoren 5. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom dokumentarnog filma Ejmi reditelja Asifa Kapadije, koji daje portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao, a otvoriće ga ovogodišnja gošća selektorka Olja Bećković.
  

Branka Pavlović  je najavila filmove koje je odabrala Olja Bećković, novinarka i glumica, a to su Taxi, Kako prići slonu? i sjajan dokumentarni film Glumica – koji će i otvoriti treće veče Noćnih razgovora, u nedelju 8. novembra.

 

U okviru posebne programske ženske linije, Branka je izdvojila francuskog kandidata za Oskara 2016. – film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, Mustang, iznenađenje na festivalu u Kanu u okviru programa 15 dana autora, sa pet neverovatno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama.

Ivan Milenković je najavio Noćne razgovore, koji festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21h i ove godine ponovo očekuju u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda od 6. do 9. novembra. Uvod u prvo veče čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea Oni osećaju da vatra gori, o migrantima bez nade, nasukanim na evropskim obalama. Učesnici razgovora na temu Kartografija bekstva biće dr Jovan Čekić filozof, (Fakultet za medije i komunikacije) i umetnička grupa Škart.

Da li porodicu definiše ljubav ili politika? Šta je „normalno“ i da li su društvene konvencije podložne promenama? Kako izgleda porodica 21. veka i ko bi trebalo da je definiše? Na ova i druga pitanja, koja otvara film Gayby Baby australijske rediteljke Maje Njuel, pokušaće da odgovore dr Jelisaveta Blagojević (filozofkinja), mr Marija Radoman (sociološkinja) i Tamara Skrozza (novinarka, Vreme).

Noćni razgovor pod nazivom Avganistan: izneverena nada inspirisan je potresnim dokumentarnim filmom Kaži proleću da ne dolazi ove godine Saida Tadži Farukija i Majkla MekEvoja, koji su prateći godinu dana  četu regularne avganistanske vojske, snimili duboko human antiratni film o beznađu i besmislu rata. Gosti Ivana Milenkovića biće Aleksandar Vasović (novinar, ratni reporter) i dr Nebojša Petrović (psiholog, Filozofski fakultet Beograd).

Već drugu godinu za redom tu je i selekcija Cross-Media, koji predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative. To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca – od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka. Cross-Media otvara mogućnost da sami krenemo u istraživanje predloženih tema i praktično učestvujemo u stvaranju njihovog narativa. Svi radovi su publici već dostupni online na sajtu festivala freezonebelgrade.org, a od 6. do 10. novembra biće dostupna i u Domu Omladine.

Gošće Slobodne Zone biće i Zora Bahman i Evi Benčič, umetnička direktorka i koordinatorka festivala This Human World iz Beča. One će publici predstaviti svoj festival i dva izuzetna filma. Isti kao drugi, dokumentarni film Konstantina Vulfa koji prikazuje svakodnevnicu odeljenja za psihijatriju dece i omladine u jednoj klinici u blizini Beča, kao i Privatne revolucije, dokumentarni film o četiri mlade Egipćanke različitog porekla i društvene pripadnosti koje svoje bitke i revolucije biju i vode svakoga dana. 

 

 

 Filmski festival Slobodna Zona po 11. put

Filmski festival Slobodna Zona po 11. put

 

 

Festival svečano zatvara film Yallah! Underground, koji nam predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene. Uz filmove The Residents – Teorija opskurnosti i Ejmi predstavlja deo segmenta programa posvećenog vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma.

Kao plan za naredna izdanja festivala, Rajko Petrović najavio je da će Slobodna Zona imati takmičarski karakter i da će se nagrade dodeljivati u kategorijama za najbolji angažovani jugoslovenski film, angažovani dokumentarni i angažovani igrani film, film 14+ i najbolji rad u oblasti Cross-medije.

11. izdanje festivala Slobodna Zona podržali su: Ministartsvo za kulturu Republike Srbije, Rekonstrukcije Žesnki Fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line.

Više informacija o festivalu i filmovima na ovogodišnjem programu možete naći na internet adresi www.freezonebelgrade.org

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!!!