Home

VESTI

Film Motel Nana premijerno na festivalu Cinema City

No Comments Film

Motel NanaMotel Nana“, novo ostvarenje reditelja Predraga Velinovića biće premijerno prikazano na festivalu Cinema City koji se održava od 5. do 12. juna u Novom Sadu.

 

Melanholično putovanje kroz svakodnevnicu u posleratnoj Bosni otkriva ljubavnu i socijalnu dramu dvoje ljudi, ali i poseban humor i duh ovog podneblja.

 

Junake filma igraju Dragan Mićanović, Nikolina Đorđević, Zijah Sokolović, Nikola Pejaković, Mladen Nelević, Ljubivoje Tadić i Dragana Nenadić, a film će biti prikazan u takmičarskoj selekciji „Nacionalna klasa“, u konkurenciji za nagrade festivala za domaći fim.

 

„Motel Nana“ nastao je tokom rediteljevih putovanja po Bosni, dok je kroz prozore automobila, ili autobusa, posmatrao ruševine, one vidljive, arhitektonske, ali i one nevidljive, ljudske.
Glavni junak filma „Motel Nana“, Ivan, kog tumači naš sjajni glumac Dragan Mićanović, radi kao profesor istorije u gimnaziji. Kada jednom prilikom, izazvan na času, na provokaciju učenika odgovori šamarom, njegov život se značajno menja. U promenjenoj i tranzicionoj Srbiji, u kojoj se iskren izliv emocija strogo kažnjava, za Ivana u školi više nema mesta. Na sednici Veća biva suspendovan i premešten u školu u razrušenom planinskom selu u Bosni. Na putu upoznaje Jasminu koja se, na poziv prijatelja Hazima, vlasnika motela, vraća iz Nemačke. Ivanova ljubav sa Jasminom, kojom Hazim zapravo želi da se oženi, i još jedan šamar u školi, spajaju Jasminu i Ivana u zajedničkom bekstvu od stvarnosti. Hoće li boravak u Bosni, u školi u kojoj ima svega osam đaka različite nacionalnosti i uzrasta, u seoskoj sredini koju ne poznaje, u kojoj „ćuška“ detetu predstavlja vaspitnu metodu, pomoći Ivanu da donekle razume život?

 

 

 Iz filma "Motel Nana"

Iz filma "Motel Nana"

 

 

Prema rečima reditelja film pokušava da oslika melanholiju ovog podneblja i da oživi njegov humor i duh, i pokazuje kako  život na selu možda može da bude i interesantniji od onog u velikom gradu.
Reditelj Predrag Velinović je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.  „Motel Nana“ je njegov treći igrani film, nakon ostvarenja „Senke uspomena“ iz 2000. godine i „Volim te najviše na svetu“ iz 2003.  
Odličnu glumačku ekipu filma čine Dragan Mićanović, Nikolina Đorđević, Zijah Sokolović, Nikola Pejaković, Mladen Nelević, Ljubivoje Tadić i Dragana Nenadić.  Autor scenarija, Ranko Božić,  iza sebe ima projekte kao što su film "Ovo malo duše", serija "Vratiće se rode" i Kusturičin "Život je čudo". Direktor fotografije je Milorad Glušica, koji je radio filmove "Kako sam sistematski uništen od idiota" i "Zavet", kao i seriju "Bolji život". Scenografiju potpisuje Dragana Macan, kostim je radila Suzana Gligorijević, montažu Vladimir Radovanović, a dizajn zvuka Miloš Drobnjaković. Produkciju filma „Motel Nana“  radili su "VizArt" iz Banje Luke i "Sirius prodakšn" iz Beograda.

The Good Guys na otvaranju Cinema City festivala

Za muzički program festivala Cinema City ove godine će biti zaduženi  The Good Guys, audio-vizuelni duo iz Novog Sada koji čine producent Bojan Čizmić, poznat i kao DJ Cell D, i grafički dizajner Andrija Kovač čiji je pseudonim Xtrapurified. Oni će, zajedno sa Džulijet Luis, otvoriti festival 5. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, a ove godine potpisuju  i zvaničan soundtrack festivala Cinema City.

 

 

The Good Guys "zaduženi" za muzički program Festivala

The Good Guys "zaduženi" za muzički program Festivala

 

 

The Good Guys poznati su po atraktivnom živom nastupu koji kombinuje isključivo autorsku muziku i sinhronizovanu videografiju. Inspirisani retro zvukovima i estetikom sint-popa, fanka i brejkdensa, dinamični duo donosi pravi odgovor na rad elektronskih velikana kao što su Daft Punk ili Chemical Brothers. Ove “disko nindže” imaju više od 30 autorskih pesama i veliki broj remiksa, kao i dugu istoriju nastupa sa nekim od najvećih imena elektronske scene. Započinju svoju karijeru  setom na Exit festivalu u julu 2008. godine, a do sad su nastupali sa klupskim velikanima poput  Terensa Fiksmera, Hot Chipa, Gorillaz Sound System, Martelom, Adamom Freelandom i mnogim drugima. Poslednji u nizu fenomenalnih nastupa bio je u Beogradu, 24. aprila, rame uz rame sa bendom The Faithless.

Cinema City od 5. do 12. juna u Novom Sadu

Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Novo izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma. Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama.  Preko 150 filmova, više od sto premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 3 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.