Home

VESTI

Festival najkraćeg filma u Kinoteci

No Comments Film

Festival najkraćeg filmaJedinstven u svetu, Međunarodni festival najkraćih filmova je ujedno i smotra i takmičenje filmova koji ne prelaze 3 minuta a čiji su autori vrsni profesionalci ili talentovani amateri iz svih krajeva sveta. Nije potreban veliki budžet da bi se u tri minuta iskazali snovi, nezadovoljstva ili radost.

 

Punih deset dana, od 4. do 13. maja, 80 gradova iz 15 zemalja nudi dva sata projekcija gledaocima koji u isto vreme biraju svoj omiljeni film.

 

Ove godine, Francuski institut u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom poziva vas da otkrijete 14. izdanje ovog festivala. Jedan od odabranih filmova za ovogodišnju selekciju je i film „Plava ptica“ Milene Petrović iz Srbije.

Dodajmo da su u Nišu projekcije već održane 4. maja u Studentskom kulturnom centru, u Beogradu će biti u petak 11. maja od 20 sati u Jugoslovenskoj kinoteci, a sutradan, 12. maja festival će biti predstavljen u Novom Sadu u Akademiji umetnosti od 20 sati takođe.

 

Cena ulaznice u Beogradu: 100 din.

 

Sajt festivala www.trescourt.com

 

 

Festival najkraćeg filma

Festival najkraćeg filma 

 

 

ŠIRE O FESTIVALU
Ovaj međunarodni festival je isključivo posvećen filmovima kraćim od tri minuta (ne računajući najavnu i odjavnu špicu) i već skoro 15 godina ima za cilj da uspostavi mostove među kulturama a ujedno da demokratizuje film. Profesionalci i amateri iz celog sveta učestvuju u ovom takmičenju što omogućava otkrivanje mladih i talentovanih filmskih stvaralaca. Forma koju koriste je veoma kratka, sažeta, ali i veoma jeftina, ujedno i lako dostupna na različitim podlogama kao što su mobilni telefon, internet, ali i televizija, bioskopski ekran… 

 

 

Festival najkraćeg filma

Festival najkraćeg filma

 

 

Ove godine, od 1500 pristiglih kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, žiri profesionalaca je odabrao 47 filmova koji će biti predstavljeni iz dva bloka od po sat vremena. Filmovi se prikazuju u originalnoj verziji a titlovani su na srpski. Svake godine festival nudi i ozbiljne i lagane teme, uz puno humora i poezije.

Međunarodnom značaju ovog festivala doprinose i slavne ličnosti koje su predsedavale njegovom žiriju, kao što su Moebius, Klod Šabrol, Iv Boase i drugi.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=3dvF8dGOl1k|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Najavna špica festivala

 

Ove godine festival se prikazuje u 15 zemalja i to u 80 gradova od kojih 26 u Francuskoj. U Srbiji, gde se festival organizuje redovno već nekoliko godina, biće obuhvaćena tri grada: Niš, Beograd i Novi Sad.