Home

VESTI

Festival evropskog filma – Drugi

No Comments Film

Festival evropskog filma "Drugi" U ponedeljak 10. maja u 18.45h biće svečano otvoren četvorodnevni festival Evropskog filma „Drugi“. U ova četiri dana biće prikazano osam filmova švedske produkcije koji se bave temom identiteta i predrasuda.

Između ostalih biće prikazani “Kraljevi ping ponga”, reditelja Jens Jonssona (dobitnika Srebrnog medveda u Berlinu za kratki film), “Vi, živi,” Roy Anderssona (dobitnik Zlatnog medveda na Berlinalu 1970. godine), “Nevoljno” Ruben Östlunda, inače prošlogodišnjeg švedskog kandidata za Oskara. 

Tematska veza ovih filmova su kontradiktorni životi adolescenata i njihovi pokušaji da pronađu svoje mesto u društvu. Fascinacija filma teen populacijom nije nikakva novost u švedskoj kinematografiji.

 

Ovakav trend je prisutan i kod filmova Lase Halstrema (Lasse Hallström) i Lukasa Modisona (Lucas Moodysson), a čak i filmovi iz ovog ciklusa koji su na prvi pogled udaljeni od ove teme, u najboljim epizodama filma uvode tinejdžerski lik.

Specijalno za ovu priliku biće otvoren bioskop Zvezda (Terazije 40). Projekcije će se održati u terminima od 19 i 21 čas. Ulaznice koštaju 150 dinara i mogu se kupiti pred samu projekciju.

Festival evropskog filma „Drugi” održaće se i u Zrenjaninu od 18. do 25. maja u bioskopu Cinema u organizaciji KC Zrenjanin, Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD i Ambasade Švedske.

 

 

Festival evropskog filma "Drugi"

Festival evropskog filma "Drugi"

 

 

PROGRAM U BEOGRADU
Ponedeljak 10.maj, Bioskop Zvezda, Terazije 40

18:45 Otvaranje festivala
19:00 Kečap efekat
          Režija Teresa Fabik

Teresa Fabik, scenarista i reditelj, napravila je nekoliko kratkih filmova. Ovo je njen prvi igrani film.

21:00 Vi, živi
          Režija: Roy Andersson

Roy Andersson rođen je u Gothenburgu 1943. Njegov prvi igrani film “Švedska ljubavna priča” osvojio je glavnu nagradu na Berlinaleu 1970. Nakon “Something Happened” (1987) i “World of Glory” (1991), dva kratka filma koja osvajaju najprestižnije nagrade, snimio je “Songs from the Second Floor” (Pesme sa drugog sprata) i dobio specijalnu nagradu žirija u Cannesu 2000. “Vi, živi”, je njegov četvrti dugometražni igrani film.
 

Utorak 11.maj , Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Kraljevi ping ponga
          Režija : Jens Jonsson

Jens Jonsson rođen je 1974. Između 1994 i 1998. studirao je grafički dizajn, a između 1998 i 2001. filmsku režiju u Stockholmu. U relativno kratkom periodu, napisao je i režirao brojne kratke filmove, uključujući Bror min, za koji je dobio Srebrnog medveda u Berlinu. Početkom 2008 debitira sa filmom Ping-pongkingen/ Kralj ping pong-a.

21:00 Kad padne mrak

          Režija: Andres Nilsson

Anders Nilsson napravio je većinu svojih filmova za međunarodno tržište. Režirao je 5 igranih filmova, napisao 22 scenarija, bio snimatelj za 8 dugometražnih filmova i radio na oko 80 reklama. Uglavnom radi pod pseudonimom Andrew Nelson, Anthony Newton ili Andy Nelson.

 

 

The ketchup effect

The ketchup effect

 

 

Sreda 12.maj

Evropski centar za kulturu I debate, GRAD, Braće Krsmanović 4

16:30 Identitet i predrasude-  debata

Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Krila od stakla
          Režija : Reza Bahger

Reza Bahger rođen je u Iranu 1958. 1976. došao je u Švedsku, a od 1982 režira kratke filmove. Wings of Glass ( Krila od stakla) iz 2001 su njegov prvi dugometražni film.

21:00 Šandor / Ida
          Režija : Henrik Georgsson

Henrik Georgsson rođen je 1964. Radio je kao producent za televiziju, prvenstveno na dokumentarcima i programima za decu i mlade. Sandor slash Ida je njegov prvi dugometražni film.
 

Četvrtak 13.maj, Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Klinci iz kraja
          Režija : Ylva Gustavsson

Ylva Gustavsson upisala je Stockholm School of Film,a prethodno je bila deo prvog punk talasa u Stockholmu. Režirala je i producirala muzičke spotove, dokumentarce i kratke filmove. Kidz In da Hood je njen prvi igrani film.

21:00 Nevoljno
          Režija : Ruben Östlund

90-ih godina, Ruben Östlund snimio je nekoliko filmova o skijanju za Down film, uključujući i Free Radicals (Slobodni radikali) i Free Radicals II (Slobodni radiklali II) pre nego je krenuo na trogodišnje školovanje na Göteborgškoj školi za fotografiju i film.

 

Njegov dokumentarni film, Familj igen (Porodica opet), ujedinio je njegove roditelje koji su bili rastavljeni 23 godine, I nazvan je za Göteborškim filmskim događajem godine. Kratki film “Autobiografska scena broj 6882” nagrađen je u Edinburgu, i verovatno će biti jedan od kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade.

Cena karte za sve projekcije 150 RSD.