Home

VESTI

DORF u GRADu

No Comments Film

DORF u GRADu

Jedinstveni regionalni festival dokumentarnog muzičkog filma, iz Vinkovaca, DORF.

 

Žanrovski definisan, obogaćen brojnim popratnim događanjima (izložbe slika, fotografija, plakata, radionice dokumentarnih filmova, promocije knjiga, koncerti), vrlo brzo je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susednim državama. Beograd je 34. grad na listi gradova koji su ugostili DORF program.

 

Zahvaljujući DORF ekipi omogućena je prezentacija ovog zanimljivog žanra, povećano medijsko praćenje produkcije daje podstrek i autorima i producentima da se iskoristi komercijalni i umetnički potencijal žanra. U pripremi je 4. izdanje, a za to vreme pogledajte najzanimljivije radove do sada prikazane u Vinkovcima… 

 

DORF u GRADu

 
 
Nedelja 20. decembar
 
19h
TRI BOJE REVOLUCIJE
Režija: Silvio Mirošničenko
Trajanje: 27'

Omnibus iz prve radionice dokumentarnih filmova DORF '08, nastao za 4 dana trajanja Festivala, kada su 8 polaznika snimili 3 priče, pod mentorstvom Silvija Mirošničenka. Priče o koprivničkim punk rockerima Overflow, vinkovačkom akademskom slikaru Marku Šošiću i prvoj vinkovačkoj all-girls punk grupi Punčke u produkciji Vinkovačke televizije dokaz su da se može snimiti odličan film za kratko vreme i pri tome dobro zabaviti.

 
19:45h
THE FALL – Wonderful and frightening world of Mark E.Smith
Reditelj: Dione Newton (Engleska)
Trajanje: 60'

Mark E.Smith je zadužio britansku pop kulturu, svojim tvrdoglavim insistiranjem na obrascu kojim je stekao veliki broj fanova. Repetitivna bas dionica, inteligentni tekstovi promrmljani na tako rijetko prikladan način, diskografija koja živahno prati trendove i ostaje tako jedinstvena – da ne preteramo, BBC je snimio 60 minutnu pohvalu svim Smithovim ludorijama, pokojni John Peel ga je obožavao, mi smo sa oduševljenjem pogledali ovaj film, a nadamo se da ćete i vi

 
21:00h
KIKE TURMIX
Reditelj: Roger Sommerseth (Norveška)
Trajanje: 44'

Punk rock scena 90-ih godina ne može se zamisliti bez banda Pleasure Fuckers, čiji koncerti diljem sveta zauzimaju posebno mjesto u očima i ušima posetitelja. Kike Turmix je bio pevač, pokretačka snaga i kakolisveveć neće biti zapisano u nekim enciklopedijama. Kike je osim toga bio koncertni promotor, povezivao Skandinaviju i Ameriku (kompletna A-liga skandinavskih rock prvaka – Hives, Hellacopters, Nomads… – se pojavljuje u filmu i dirljivo se priseća zajedničkih trenutaka), zaljubljen u tu sjajnu muziku, taj vražji rock and roll. Ovo je posveta njegovoj strasti i emocijama, a mi nazdravljamo u Kikeovo ime.

 

 

DORF u GRADu

 

Ponedeljak 21. decembar
 
19h
100 WAYS TO BECOME COOL
Režija: Jan Jaap Kuiper, Holandija
Trajanje:18'

Uporno i tvrdoglavo, bučno i beskompromisno, u dalekoj Holandiji, Ivica Košavić već 13 godina živi i snima odlične noise-rock snimke sa bandom Gone Bald. Ovo je kratka verzija priče o njegovom životu i žudnji za životom. Film je deo paketa u kojem je i knjiga i snimke koncerata i sve skupa je odličan dokument jednog pokušaja da se postane kul.
 
19:30
THE CINKUŠI  
Redatelj: Ljiljana Šišmanović (Hrvatska)
Trajanje: 27'

Etno punk, ili koja već kovanica s predznakom etno u nas nije imala ovako kvalitetnog predstavnika. Irci su imali Poguese,  Pariz je imao Mano Negra, a mi se iskreno nadamo da će Cinkuši imati još dovoljno nabrijanih koncerata i gemišta da nastave ovim kreativnim tempom. Nastala u produkciji HRT, polusatna priča Ljiljane Šišmanović o snimanju njihovog spota koja dovoljno duboko zadire u njihovu istoriju, prilika je da upoznate mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese…
 
20:15h
DI SMO MI TO? (Hrvatska)
Trajanje: 35'
Autor: Dubravko Mataković

Dokumentarni prikaz odlaska vinkovačke grupe Septica u Zagreb na dodeli nagrada Zlatna koogla 2005 – prati ekipu od vinkovačkog kolodvora, samog koncerta u KSETu, pa sve do povratka u Vinkovce. Ovo je prvi filmski uradak kultnog strip-crtača Dubravka Matakovića, nadamo se ne i posljednji. Česta gostovanja Septice u kultnom KSET-u imala su posebnu atmosferu i to je vidljivo u ovom filmu. Voleli ili ne karakterističan smisao za humor, ovaj film će vam prikazati u jednom drugom svetlu junake koji se kriju iza neobičnih imena u po mnogo čemu jedinstvenoj Septici. U filmu se pojavljuje puno poznatih likova, u neobičnim situacijama, a ovo je premijerno prikazivanje dugo očekivanog Dubravkovog filma.
 
21:15
SEVDAH O RODAMA
Režija: Silvio Mirošničenko, Hrvatska
Trajanje: 52'

Edo Maajka je dobio dokumentarac, na vreme i još u produkciji HTV. Silvio je odradio dobar posao i uhvatio Edu vjštinom iskusnog autora, a rezultat je odličan film, o jednom od najznačajnijih hip-hop autora sa ovih prostora, o kojem vjerojatno svi sve znate. HTV ovim filmom, nadamo se, nastavlja snimanje filmova o autorima koji su obeležili našu Pop Kulturu i čija diskografija s punim pravom zaslužuje ovakve dokumente.