Home

VESTI

Danas se otvara Cinema City!

No Comments Film

Danas se otvara Cinema City!U subotu, 18. juna, u Novom Sadu biće otvoreno novo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala. Cinema City će otvoriti film koji je dvostruko nagrađen na Berlinalu, Sutra će biti bolje, novo ostvarenje poljske autorke Dorote Keđežavske, kojoj će Srđan Karanović uručiti nagradu za doprinos evropskom filmu.

Otvaranje će obeležiti i dodela priznanja za životno delo velikanu našeg glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću. Nakon filmskog programa slede odlični muzički nastupi na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će koncert održati Darkwood Dub.

 

Cinema City počinje u subotu, 18. juna u 20.30h, u prostoru bioskopa Arena Cineplex. Festival će otvoriti ostvarenje Sutra će biti bolje, višestruko nagrađivane poljske rediteljke i spisateljice Dorote Keđežavske. Film je ove godine dvostruko nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu – Gran Prijem selekcije Generacija Kplus i Nagradom za mir.

''Dorota pravi filmove koji nas vraćaju u klasičnu poljsku filmsku školu… Veličanstveni poljski film nije mrtav! On živi u njenim kadrovima'' reči su Sergeja Lavrentijeva, priznatog ruskog filmskog kritičara. Dorotina jedinstvena filmska vizija prati obične ljude koji žive svoje obične živote, često se baveći sudbinama neprivilegovane dece i žena.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=sMyjLyYLv4Q|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

Cinema City , 18-25. jun, Novi Sad

 

Projekciji filma prethodi ceremonija otvaranja, na kojoj će biti uručena dva specijalna priznanja za doprinos filmu stvaraocima koji su obeležili domaću i evropsku kinematografiju. Jedna od najznačajnijih savremenih autorki poljske kinematografije, rediteljka čije ostvarenje otvara Cinema City, Dorota Keđežavska, primiće nagradu Ibis za doprinos evropskom filmu. Nagradu će joj uručiti naš priznati reditelj i scenarista, Srđan Karanović.

Miloš Ignjatović, direktor Cinema City festivala uručiće nagradu Ibis za doprinos kinematografiji legendarnom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, kao jednom od naših najznačajnijih filmskih stvaralaca. U subotu, pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, publika će moći da pogleda i kultni film Valter brani Sarajevo, u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga.

 

 Pljackas (Fokus, Austrija), Cinema City, NS

Pljačkaš (Fokus, Austrija), Cinema City, Novi Sad

 

Nakon filmskog, prvi dan Cinema City festivala obeležiće i muzičko otvaranje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Publika će moći da uživa u  koncertu kultnog domaćeg elektro-pop benda Darkwood Dub, čiji novi album uskoro izlazi na Exit etiketi.  

Nastupiće i britanski DJ i muzičar Riton, autor sjajnog dance zvuka i član dvojca Carthe Blanche. Pored njih, čućete audio-vizuelni duo The Good Guys koji ukršta odličnu autorsku muziku i sinhronizovanu videografiju i poznat je po atraktivnim živim nastupima.

Nastupiće i bend Medicine Man, koji je tvorac soundtracka za Cinema City 2011, sa albumom Data Jazz. Muzički lajnap zaokružiće Kanda, Kodža i Nebojša, popularna beogradska alternativna rok grupa, sa novim albumom Manifest.

 

 

Kamera smrt (Fokus, Austrija), Cinema City, NS

 Kamera smrt (Fokus, Austrija), Cinema City, Novi Sad

 

Muzički nastupi na Petrovaradinskoj tvrđavi počinju u 21.45h, a ulaz na koncerte je slobodan!

Publika će u subotu imati priliku da prisustvuje i otvaranju drugih lokacija na kojima se prikazuje ovogodišnji filmski program. Otvaranje bioskopa na otvorenom u Katoličkoj porti obeležiće jedan od najprovokativnijih filmova svetske kinematografije, Exit Trough the Gift Shop, čiju režiju potpisuje najpoznatiji svetski autor grafita, Benksi.

Iste večeri biće prikazan i film Furioznu silu rime, koja nam predstavlja kontraverzni svet hip-hopa, razbijajući sve postojeće predrasude. Još jedna otvorena lokacija, bioskop pod letnjim nebom Dunavskog parka, biće otvoren kultnim filmom Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca, sa legendarnim Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Bioskop u Kulturnom centru Novog Sada, kao novoj lokaciji Cinema City festivala, biće otvoren filmom Nobarcode selekcije, Tokio Freeters, koji govori o takozvanim net-izbeglicama, novoj kategoriji radne snage.

 

 

Skitnica sa sacmarom (360°), Cinema City, NS

 Skitnica sa sačmarom (360°), Cinema City, Novi Sad

 

U istoj sali sledi muzički film Zvezda je rođena, koji prati rediteljku Vanju Kovačević na putu ka ultimativnom cilju da postane bubnjarka u alternativom rok bendu.

Ne propustite otvaranje Cinema City festivala i odlične filmove, koje iste večeri možete pogledati na svim festivalskim lokacijama!