Home

VESTI

Danas počinje Kustendorf na Mokroj Gori

No Comments Film

Kustendorf 2012Medjunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počeće danas na Mokroj Gori, a do 23. januara biće predstavljeni neki od najboljih filmova nove produkcije i izabrana najbolja ostvarenja 20 mladih autora koji učestvuju u takmičarskom programu.

Počasni gost petog Kustendorfa je francuski glumac Tahar Rahim, a festival će posetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvezda Benisio del Toro, braća Darden, Mardjan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz sveta filma.

 

Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazana dela reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora.

Takodje, biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film "Zaustavljen na putu", Ejbel Ferara i ostvarenje "4:44 – Poslednji dan na Zemlji" i Kim Ki-dukov "Ariang".

 

 

 Kustendorf 2012

Kustendorf 2012

 

Predstaviće se i režiseri Mardjan Satrapi i Vinsent Pinoa, autori filma "Piletina sa šljivama", Aškar Farhadi sa filmom "Razvod: Nader i Simin" za koji je osvojio "Zlatnog medveda" u Berlinu prošle godine, i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu "Van granica" Frederika Aspok iz Danske.

Na Kustendorfu će biti prikazana i dva filma koja su prošle godine osvojila Gran pri Festivala u Kanu, "Dečko sa biciklom" braće Darden i "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana.

U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsednica i članovi žirija – iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i glumac Zoran Cvijanović.

 

 

 Kustendorf 2012

Kustendorf 2012

 

 

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

 

Biće dodeljena i nagrada za najbolju kameru "Vilko Filač", koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Za učesnike će biti organizovano i predavanje glumice Izabel Iper o njenoj ulozi u filmu Kloda Šabrola "Madam Bovari", a pokrenut je i novi festivalski program u kome će biti predstavljena prva dugometražna ostvarenja autora koji razvijaju specifičan stil i filmski jezik.

U pratećem programu nastupiće ruska pevačica Pelagija, holandski Rozenberg trio, Adam Stinga iz Moldavije, orkestar Bobana i Marka Markovića, Stribor Kusturica i drugi.

 

 

 

Izvor:

Agencija Beta