Home

VESTI

CC: Repertoar petog dana festivala

No Comments Film

CC: Repertoar petog dana festivala

Danas u 15:30 u Srpskom narodnom pozorištu biće prikazan film “Neke druge priče” selekcije Nacionalna klasa, koji je publika festivala imala prilike juče da premijerno pogleda.

 

Potom u 18:00 prikazivaće se film “Crnci” selekcije Tribute: New Croatian Cinema. „Crnci” Zvonimira Jurića i Gorana Devića tematizuju, u hrvatskom filmu doskora najčešće prećutkivane, najmračnije aspekte „domovinskog rata”. One o kojima se šuškalo i često bojažljivo pisalo u novinama, ali koje su političari „gurali pod tepih”.

 

U 20:30, na istoj lokaciji, imaćete priliku da pogledate ostvarenje “Besa”, reditelja Srđana Karanovića. Film prikazuje ljubavnu priču, zasnovanu na istinitom događaju, koja se dešava u vreme Prvog svetskog rata. Mladi učitelj, Srbin, po imenu Filip, sa svojom suprugom Leom, koju je upoznao na studijama u Zapadnoj Evropi, dolazi zbog posla u jednu malu srpsku provinciju.
 
Filip ne uspeva da započne svoju karijeru školskog direktora, jer izbija rat i on odlazi da se pridruži vojnim jedinicama. Brigu o mladoj i lepoj supruzi poverava Azemu, patrijarhalnom i nepismenom Albancu, koji radi kao školski poslužitelj. Azem daje besu zabrinutom Filipu da će je čuvati i paziti da joj se ništa ne dogodi. Dvoje ljudi, potpuno različitih kultura i mentaliteta, prinuđeni su da žive u napuštenoj školi dok u pozadini bukti rat.
 
 
CC: Repertoar petog dana festivala
CC: Repertoar petog dana festivala
 
 
Pratimo razvoj njihovog odnosa koji ide od nerazumevanja i mržnje, do tolerancije i neobičnog prijateljstva koje postepeno prerasta u višestruko zabranjen odnos, neku vrstu ljubavne beze. Neočekivana ljubav između Lee i Azema otvoriće brojne dileme, i dovesti u pitanje moralni kodeks „bese“, obećanje za koje se jamči životom.

Od 23:00 sledi film “Moram spavat, anđele” hrvatskog reditelja Dejana Aćimovića. Porodična drama sa poglavljima zajedničkog jugoslovenskog iskustva, bavi se sudbinom višenacionalne porodice sedamdesetih godina prošlog veka, u periodu zrelog titoizma. 
 

Radnja filma smeštena je u mali hercegovački grad u kojem živi dečak Goran od oca Hrvata i majke Srpkinje, a u široj i užoj porodici ima i pravoslavaca, katolika i muslimana koji, više-manje složno i skladno, žive pod svetonazorom dede – komuniste. Mali junak u početku prolazi kroz sva opšta mesta koja se mogu očekivati od nostalgičnog postjugoslovenskog retro filma (način života, sudbinske košarkaške utakmice, Titovi govori…), da bi Aćimović priču postepeno odveo dublje i dalje, sve do složene drame o razvodu iz dečije vizure i dirljive melodrame Aćimovićevom filmu klasične režije (scenario je napisala njegova sestra Tanja kojoj pripadaju i producentske zasluge mora se priznati fino i čvrsto jezgro i dosledno izvedena celina).

Večeras od 21:15 u spektakularnom bioskopu na otvorenom, u Katoličkoj porti, biće premijerno prikazana projekcija filma “Aplauz” selekcije Exit Point. Prema rečima selektorke programa, Dubravke Lakić, alkohol i glumac (u ovom slučaju glumica), životna realnost i glumačka fantazija, teme su izvrsnog danskog filma „Aplauz” Martina Pitera Zandvlita, u kojem je briljantna danska diva Paprika Stin, ostvarila antologijsku ulogu. 23:15 je pravo vreme za još jednu premijeru, savremenu indijsku komediju “Put, film” autora Deva Benegala. Uzbudljiva drama sa elementima avanture, komedije i romanse prikazuje malu grupu neobičnih saputnika kojima putovanje nosi neočekivanu transformaciju, naročito za glavnog junaka koji otkriva ljubav, život i smeh na indijskom autoputu… 
 

 
CC: Repertoar petog dana festivala
CC: Repertoar petog dana festivala
 
 

Kroz program selekcije Tribute: Austrian Cinema, u velikoj sali Pozorišta mladih, biće prikazano filmsko ostvarenje nagrađivanog reditelja Ulriha Zajdla pod nazivom “Uvoz-Izvoz”, koje je nominovano za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 2007. Film se bavi odnosom Istoka i Zapada, kapitalističkog i tranzicionog društva, kroz dve paralelne sudbine koje se odigravaju na istoj relaciji, u suprotnim smerovima. Potom od 22:00h možete pogledati, ukoliko ste propustili juče, animirano ostvarenje “Korto Malteze – Kelti”. Od 18:00 u maloj sali Pozorišta mladih očekuje vas “Oslobođenje u 26 slika” iz selekcije Cinema City Shorts. Nakon čega sledi dokumentarni film “Muzika na struju” o jednom od najpopularnijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, Momčilu Bajagiću-Bajagi i njegovom bendu Instruktori. Od 21:00 kreću filmovi selekcije Up to 10.000 bucks, koji dokazuju da budžet nije ključan faktor kvaliteta. U okviru ovog programa biće prikazani „Kriva je“, „Edmund u Kneževcu“, „Susret“ i „Četvrtak“.

Večeras od 21:15 u Dunavskom parku, jednoj od najatraktivnijih festivalskih lokacija, možete pogledati animirano ostvarenje "Korto Malteze u Sibiru" selekcije Animatrix , a potom od 23:15 sledi izvanredno “Osvajanje Vudstoka” čuvenog Ang Lija, koje će biti prikazano u okviru selekcije Burn Planet Rock.

Od 18:00 u bioskopskoj sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine ne propustite filmski klasik domaće kinematografije – “Hasanaginicu” Miće Popovića.

Potom od 20:00 dokumentarni film slavnog iračkog reditelja Al Darađija pod nazivom “Rat, ljubav, Bog & ludilo”. Zatrašujući dokumetarac prikazuje detalje sa snimanja filma „Snovi“ (Ahlaam). Film je nastao u produkciji „Human Filma“ i uz podršku fonda filmskog festivala Gothenburg, a pruža vrlo uznemirujući uvid u neljudske uslove i okolnosti pod kojim je filmska ekipa stvarala višestruko nagrađivane „Snove“ reditelja Al Daradjija…U 22:00, na istoj lokaciji, biće prikazan sjajni klasik iz 1958, “Moj ujak”, po preporuci selektora Petra Protića.

Uživajte u filmskom programu festivala Cinema City!