Home

VESTI

Balkanima bez gradskog novca

No Comments Film

Balkanima bez gradskog novca

Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, najavljen od 6. do 10. oktobra u Domu kulture Studentski grad, ostao je praktično bez podrške iz gradskog budžeta, iako mu je odobrena na konkursu, saopštili su organizatori.

Navodeći da “Balkanima”, i pored bogatog programa, nikada nije bila bogat festival u smislu velikih sponzora, premda je redovno dobijala podršku Ministarstva kulturu i Gradskog sekretarijata za kulturu, organizatori su saopštili da je, međutim, za ovogodišnje izdanje jedinog festivala animacije u Beogradu – izostao doprinos grada.

“Zapravo, zvanično nije, ali novac se na putu ka DKSG-u zadržao u opštini Novi Beograd, odakle, iako je u pitanju svega dva kilometra (od zgrade SO Novi Beograd do zdanja DKSG), po zvaničnim izjavama predsednika opštine, nikada i neće izaći, bar ne deo koji je namenjen festivalu”, saopštili su organizatori “Balkanime”

 

Balkanima bez gradskog novca

 

Samo nedelju dana pre otvaranja festivala, kada je program s gostima iz inostranstva, uveliko napravljen, “Balkanima” je saznala da neće dobiti novac od grada, koji je odobren i prebačen na opštinu s preporukom da nam novac bude dodeljen, naveli su organizatori, dodajući da ta preporuka čelnicima opštine ne govori ništa, jer “smatraju da je ‘Balkanima’ festival od republičkog značaja, što za njih ne podrazumeva da je i od lokalnog”.

Organizatori su najavili da će 2. oktobra reći nešto više o problemima sa kojima se suočavaju i pročitati pisma koja su dobili iz Skupštine grada, upućena opštini Novi Beograd.

Iz opštine su, kako su naveli, dobili odgovor da niko nema vremena da prisustvuje konferenciji za novinare i razjasni zašto “Balkanima” prvi put nije finansirana od grada, iako je projekat dobio novac na gradskom konkursu.

U bioskopu “Balkan” govoriće i pravi prijatelji i učesnici festivala – osnivač i umetnički direktor prof. Nikola Majdak, direktor festivala i urednik Akademskog filmskog centra DKSG Miodrag Milošević, animator, ilustrator i autor plakata “Balkanime” od osnivanja festivala prof. Rastko Ćirić, dramaturg prof. Božidar Zečević, kao i scenograf i selektor ovogodišnjeg programa festivala, prof. Dragomir Petrović.

U konkurenciji od gotovo 400 prijavljenih filmova, u zvaničnom programu šeste “Balkanime” biće prikazano 77.

Osim glavnog programa, “Balkanima” obuhvata i studentske radove, Panoramu evropskog filma i prateći program.

Sajt “Balkanime” je www.balkanima.org

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org