Home

VESTI

4. Međunarodni festival animacije

No Comments Film

4. Međunarodni festival animacije

Međunarodni festival animacije 'Animanima' u Čačku predstavlja u četvrtom izdanju, od 17. do 20. novembra, presek savremene svetske produkcije – filmove u kojima je uživala publika festivala u Evropi i u svetu prethodnih meseci, ostvarenja ovenčana značajnim nagradama, sa uzbudljivim pričama, a različitih poetika i tehnika animacije.

Od 202 filma iz 33 zemlje sa svih kontinenata, Selekciona komisija je u takmičarski program uvrstila 72 ostvarenja, a još 50 biće prikazano van konkurencije, u programu “Panorama”.

Takmičarski deo festivala se odvija u dve kategorije: autorski filmovi u trajanju do 30 minuta, i animirani reklamni ili muzički spot.

Glavna festivalska nagrada je “Zlatni štift” (štift je vrsta lenjira koji je karakteristično pomagalo u radu u klasičnoj animaciji, a kada je reč o Velikoj nagradi festivala, predstavlja simboličku vezu tradicije i savremenog doba animacije). Nagrada se sastoji iz novčanog dela i povelje.

Međunarodni žiri čine animator Žorž Sifijanos iz Grčke, profesor Odseka za studije filmske animacije pri fakultetu ENSAD (Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) u Parizu, zatim beogradski filmski kritičar i novinar Nebojša Popović, te dizajner-animator Miloš Gojković iz Beograda, koji je i reditelj i animator špice četvrte “Animanime”.

 

 

 
4. Međunarodni festival animacije

 

 

Prateći program obuhvata izložbe “Novosadski strip” i “Prozor u njihov svet”, a između ostalog, najavljene su i “Noći anime”, promocija Antologije bugarske animacije, predavanje o švedskoj animaciji…

Pubika ima priliku da učestvujte u kreiranju sledećeg festivalskog izdanja – glasanjem za film iz takmičarskog programa, čiji će autor dobiti mogućnost da se predstavi u Čačku 2011. godine.

Svaki glasački listić učestvuje i u nagradnoj igri za posetioce, koji mogu da osvoje ulaznice za pozorište, izlazak za dvoje, majice.., a izvlačenje nagrada je na ceremoniji zatvaranja festivala 20. novembra.

Među glavnim ciljevima “Animanime” je afirmacija umetnosti animacije prezentovanjem ostvarenja autora iz zemlje i iz sveta, nastalih u svim raspoloživim tehnikama animacije – u rasponu od klasične do savremene kompjuterske animacije, u formama artističkih, komercijalnih, edukativnih, eksperimentalnih i drugih vidova animiranih filmskih ostvarenja. Takođe, cilj je povezivanje stvaralaca iz oblasti animacije iz celog sveta u prijateljskoj i stvaralačkoj atmosferi.

Prošle godine “Zlatni štift” dodeljen je francuskom filmu "Madagaskar, dnevnik putovanja" Bastijena Dibua (Dubois), u konkurenciji sedamdesetak naslova iz 22 zemlje.

“Srebrni štift” dobio je poljski film "Ženska" (Michal Socha) iz Poljske, a “Bronzani” francuski “Mei ling” (Stephanie Lansaque, Francois Leroy).

Pokrovitelji 4. “Animanime” su Grad Čačak i Ministarstvo kulture Srbije, a organizator je Dom kulture Čačak, koji je i festivalski centar.

Festivalski sajt:
www.animanima.org