Home

VESTI

Vidra fest 2011 – IV Festival prirode i kulture

No Comments Festival

Vidra fest 2011 - IV Festival prirode i kulture

Projektna kancelarija za razvoj lokalnih zajednica Skadarskog jezera i ove godine organizuje Festival prirode i kulture – Vidra fest 2011., koji se po četvrti put održava 10. i 11. septembra na nekoliko lokacija na Skadarskom jezeru.

Festival, koji je prošle godine okupio preko 20.000 posetilaca, ima za cilj predstavljanje kulturnog i prirodnog nasleđa, turističke i gastronomske ponude i lokalnih zajednica Skadarskog jezera, kroz jedan integralan pristup razvoju ovog regiona.

 

Za maskotu ovogodišnjeg Festivala odabrali smo vidru, zakonom zaštićenu životinju koja živi na obalama jezera, ali je jedna od ugroženih vrsta.

U okviru Festivala, kao i svake godine biće organizovane brojne promotivne aktivnosti: windsurfing i kayaking, takmičenje u sportskom ribolovu, biciklistička tura iznaneđenja, letovi balonom, pešačka tura koju je prošle godine posetilo više od 200 osoba.

Tu su naravno i promotivna krstarenja, kao i ponuda lokalnih restorana bazirana na „jezerskom meniju“ po promotivnim cenama.
Ove godine cilj nam je bio da obuhvatimo što veći broj lokalnih zajednica Skadarskog jezera.

Tako, će prvog dana festivala 10. septembra, na Rijeci Crnojevića biće organizovana velika akcija čišenja koja će se realizovati u saradnji sa NVO Green Home i Elko timom iz Podgorice.

 

 

 Vidra fest 2011 - IV Festival prirode i kulture
Vidra fest 2011 – IV Festival prirode i kulture
 

Istoga dana biće organizovan ekološki dečji program i izložba lokalnih zajednica (rukotvorine, proizvodi od vina, meda, maslina…) na kojoj će učešće osim domaćih izlagača, uzeti i 10 proizvođača iz Albanije (Skadar). Ova aktivnost se realizuje u saradnji sa Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma.

Izložba i dečji program se sledećeg dana sele na Virpazar, gde će se održati centralni deo festivala, koji će pored već prepoznatljivih aktivnosti, ove godine obuvatiti i radionice reciklaže i stripa. Na Vranjini ćemo ove godine organizovati i salsa žurku na brodu kako bi malo više promovisali ples kao zanimljiv vid rekreacije.

Festival se kroz ovu aktivnost pridružuje kampanji UNICEF „Govorimo o mogućnostima" pa će i 10 dece sa smetnjama u razvoju sa svojim roditeljima doći i družiti se sa svojim drugarima.

U muzičkom delu Festivala, u večernjim satima, predstaviće se ponovo dva benda, jedan crnogorski „Senkina đeca“, Killo killo banda iz Novog Sada, i na kraju veoma poznati hrvatski bend, JINX koji prvi put nastupa u Crnoj Gori.

Podsećamo, Festival se organizuje kao pilot aktivnosti u okviru Pilot projekta za razvoj lokalnih zajednica Skadarskog jezera, koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa za kulturnu i prirodnu baštinu Jugoistočne Evrope.