Home

VESTI

Večeras počinje “Happy End”

No Comments Festival

Happy End57. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, "Happy End" svečano će biti otvoren večeras u Dvorani Kulturnog centra u 19:30h.

Na konferenciji za novinare uoči festivala, selekciona komisija, koji čine Jelena Đokić, dr Aleksandar S. Janković i Aleksandra Sekulić, prokomentarisala je ovogodišnji izbor filmova. Pored pohvala za organizaciju festivala, učesnike i žiri, glavna zamerka svim prijavljenim filmovima bila je dužina trajanja, kao i, u nekim slučajevima, nepostojanje razlike između dokumentarnog filma i TV reportaže. Oni su se najviše trudili da prepoznaju pravi autorski pristum temi u filmu.

 

„Ne postoji selekciona komisija koja je u potpunosti zadovoljna izborom filmova, kao što ni ne postoje autori filmova koji su sasvim zadovoljni odlukama selekcione komisije,“ izjavila je Jelena Đokić. Ona je kao zamerku navela i to što ne postoje nagrade stvaraocima filma, i da se pored nagrada rediteljima, montažerima i kompozitorima, uvede nagrada i za najbolju kameru.

Pip Chodorov, reditelj iz Pariza i ovogodišnji član žirija, predstavljen je prisutnima kao stvaralac eksperimentalnih i avangardnih filmova.

Otvaranje večeras u dvorani kulturnog centra u 19:30
Otvaranje večeras u dvorani kulturnog centra u 19:30

„Mi to ne zovemo avangardni ili eksperimentalni film. Mi to jednostavno zovemo – film,“ obrazložio je Chodorov. On je preporučio svima film Jonasa Mekasa „Beleške o američkom filmskom reditelju na poslu: Martin Skorseze“ (Muzej Jugoslovenske kinoteke, sreda 31. mart, 21h ) jer je radnja filma posvećena periodu dok je Skorseze snimao film „Dvostruka igra“.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno delo, Borislav Šajtinac, pravo sa beogradskog Aerodroma pristigao je na konferenciju.

„Kada sam saznao da sam dobio nagradu počeo sam da se brinem šta to znači. Da li je to penzija ili možda nagrada in memoriam, za sudnji čas. E onda sam rešio, da, prihvatiću je, ali samo ako može da se preinači u nagradu za ono što ću ja napraviti od sutra pa do kraja života, dakle da to bude Nagrada za nešto novo.“

Miloš Paramentić, direktor Direkcije FEST-a i Janko Baljak, umetnički direktor Festivala, pozvali su još jednom sve da posete ovu manifestaciju, rekavši da je sve spremno, da su svi filmovi stigli, osim jednog koji treba da stigne iz Australije, i da se nadaju većoj poseti Festivala zbog ozbiljnije organizacije i snažnijih tema koje su obrađivane, a koje se tiču i Srbije.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda, 57. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma večeras u 19:30h svečano će otvoriti ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić.

Ovogodišnje otvaranje Festivala obeležiće tri filma različitog žanra i različite dužine. Zajedničko im je to što svaki iz svog ugla pričaju priču o duhu Beograda, njegovim ljudima i urbanim legendama. Prvi film dolazi iz Švajcarske od autorke Corine Schwingruber Ilic i zove se „I ovo je Beograd“, drugi film programa se zove „Beograd“, koga je režirao Arjan Brentjes iz Holandije, a treći film „U redu, pobedio sam“ portret „legende Beograda“, muzičara i književnika Dušana Prelevića režirao je Vladimir Petrović iz Beograda.

Izvor:
B92