Home

VESTI

Umbria Jazz Balkanic Windows

No Comments Festival

Beograđani ovog vikenda dobijaju besplatno vrhunski džez.

Festival UJBW 08 će biti održan u Beogradu 29. i 30. avgusta od 20.30 h u otvorenom Amfiteatru ispred Muzeja "25. Maj" na Dedinju.

U Beogradu će u petak i u subotu, 29. i 30. avgusta, po četvrti put biti održan "Umbria Jazz Balkanic Windows" festival.

Festival je započeo pre nekoliko godina, kao jedan od pokušaja najpoznatijeg džez festivala u Italiji da na novim prostorima pronaÄ‘e novu publiku.

 

Posle gostovanja u Australiji, Japanu i Njujorku, italijanska muzika je došla i u Srbiju, sa programima u Novom Sadu i Beogradu, gde je opstala duže nego igde drugde.

Interesovanje ljubitelja džeza za novim imenima i manje poznatim scenama, prepoznatljivi kvalitet italijanske džez scene sa kvalitetnim bendovima sa Balkana, uz odgovarajuću podršku institucija i sponzora, bili su presudni da iz godine u godinu sve kvalitetniji programi stižu i do nas.

I ove godine, pod parolom "Intenzivni Jazz Doživljaj" festival se odvija u Beogradu krajem avgusta u Amfiteatru kod Muzeja „25. Maj", za zaista intenzivan džez doživljaj.

Svake večeri sviraće po jedan sastav sa Balkana i jedan italijanski džez sastav, sa početkom u 20.30, časova – ulaz je slobodan.

Fatima Spar und die Freedom Fries, koji otvaraju festival su predstavnici nove generacije džezera koji dolaze iz različitih zemalja, spajaju džez elemente i sving sa balkanskim ritmovima. Njihov poslednji CD je proglašen za album godine u Austriji, a u poslednje tri godine nastupaju širom sveta.

Italijanski adut za prvo veče je Domenico Caliri CAL Trio. Repertoar Trija čine originalne kompozicije Domenika Kalirija objavljene na albumu "Do ut do" za etiketu "Caligola Records", kao i kompozicije džez velikana kao što su Teolonijus Monk, Djuk Ellington i Don ÄŒeri.

ÄŒuvajući jaku svest o prošlosti i muzičkom nasleÄ‘u oni stvaraju sopstveni, prirodan i inovativan džez izraz. Sva trojica muzičara iza sebe imaju saradnje sa najpoznatijim jazz facama poput Maks Rouča, Lija Konica, Fila Vudsa, Enrika Rave Stefana Bolanija, Specchio Ensemble…

Druge večeri publici će se predstaviti beogradsko-pančevački sastav Unit 5, čiji su članovi poznati džez muzičari, školovani širom sveta – Dušan Ivanišević, Strahinja Banović, Ivan Aleksijević, Max Kočetov i Milan Pavković.

"Umbria Jazz Balkanic Windows" od samih početaka predstavlja i mlade lavove Italijanske džez scene, tako da festival zatvara Dino Rubino Quartet, predvoÄ‘en najboljim mladim trubačem italije, kako ga je okarakterisao legendarni Enriko Rava. Ovaj sastav je tek objavio svoj prvi disk i oduševio je kritiku na "Umbria Jazz festivalu" u PeruÄ‘i.

Sledite link za detaljan program festivala u prodikciji organizacija: Mutikultivator, Ring Ring i Fondacija Umbria jazz iz Perudje.

 

 

 

Izvor:

MTSMONDO