Home

VESTI

Ulični festival aktivizma uskoro po prvi put u Beogradu

No Comments Festival

Ulični festival aktivizma uskoro po prvi put u BeograduVREVA – najveći godišnji javni događaj u produkciji aktivističke platforme – LICEULICE, odbrojava poslednje dane pred svoje dešavanje. Datum je ostao isti – 21. i 22. septembar 2012. godine, ali je lokacija dešavanja promenjena. 

   

Glavni program festivala VREVA će se održati u Parku TERAZIJSKA TERASA, kod hotela Moskva. Sa ciljem oživljavanja nedovoljno iskorišćenih javnih prostora, organizatori će na dva dana park Terazijska terasa pretvoriti u mesto dobrih promena.
  

Simbolično se i sam naziv – Terazijska terasa uklapa u koncept festivala, koji želi da pruži drugačiji, humaniji i lepši pogled na Beograd, društvo i svet.

 

Na Vrevi će posetioci imati priliku da vide mnoge performanse, među kojima su Nevidljivi u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović i Umorne, rediteljke Dijane Milošević, koji govore o bitnim, ali nedovoljno vidljivim problemima našeg društva. Za posetioce, organizacija Standup.rs pripremila je program u kom će kroz direktan i iskren kontakt zabaviti i šokirati festivalsku publiku. Mnogi od performansa i akcija biće interaktivnog tipa, pa Festival poziva posetioce da se spreme na uzbudljiva putovanja kroz umetnost i razbuđivanje svesti.

Bučni duh raskrsnice dočaraće izvrsna i neobična selekcija muzičara i bendova – među njima Muha Blackstazy, Daniel Kovač & co,Krš, Debeli biciklisti, Horkestar i mnogi drugi.

U partnerstvu sa Filmstreet-om, Vreva priprema i ulični bioskop, za čiji program su se pobrinuli festival Slobodna zona i Makedonski filmski fond.

Vreva je pored hrane za dušu, pripremila i hranu za stomak u programu pod nazivom Gladni promene. U okviru promocije novih modela ulične ekonomije, posetiocima će biti predstavljen novi koncept ulične hranei to uz pomoć renomiranih beogradskih restorana poput Iguane, Zapate, Zorbe, Čobanovog odmora i Restorana India.

Pre samog festivala Vreva će organizovati i kreativne radionice reciklaže sa decom iz Svratišta, čija će se završnica odviti na samom festivalu, tako da će i publika imati priliku da nauči kako da izradi upotrebne predmete od recikliranih materijala.

Pored parka, programi će se održavati i na drugim lokacijama u Beogradu. Tokom trajanja Festivala,umetnici iz regiona će crtati murale u Uličnoj galeriji kod Bezistana. Ko čini snagu ulice i čiji je ona dom, pričaće izložbe fotografija o pravno nevidljivim licima na velikim formatima, nastale u saradnji sa Zelenom Inicijativom i Housing Centrom. Izložbe će biti postavljene na Trgu Republike i oko Terazijske česme i biće otvorene još dve nedelje nakon festivala. U saradnji sa KC Grad i All That Bass ekipom Vreva će organizovatidrum’n’bass žurku na dan zatvaranja.

 

 

 Ulični festival aktivizma uskoro po prvi put u Beogradu

Ulični festival aktivizma uskoro po prvi put u Beogradu

 

 

Ovo je samo deo mnogobrojnih programa koji organizatori pripremaju za septembar. Vreva festival će uz pomoć učesnika, gostiju, namernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati čudesna, slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mešavina različitosti  – od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta!

Vreva Festival pokreće LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se u okviru istoimenog projekta  i uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa organizacijama Tačka komunikacije i Smart Kolektiv.

Podršku pruža kompanija Telekom Srbija.

Čekamo vas na onoj strani ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas!