Home

VESTI

Teresa Salgejro otvorila Summertime

No Comments Festival

Beogradski Summertime festival otvoren je u utorak uveče na najlepši mogući način, nastupom portugalske zvezde Terese Salgejro.

Kristalno jasni glas slavne pevačice, praćen mudrim notama septeta Žoaoa Kristala, označio je početak muzičkog leta, a ako se po jutru dan poznaje, naredni nastupi predviđeni programom 18. Summertime festivala biće zaista za pamćenje.

Iako Srbija već godinama unazad visoko ceni Teresine nastupe, dama kojoj je pripala čast da otvori festival nije privukla dovoljno publike. Poluprazna Sala Centra "Sava" ni najmanje nije omela bivšu pevačicu sastava Madredeus, koja je srcem i emocijama ispunila sva preostala prazna mesta.

 

Grupa čiji je Teresa bila suosnivač 1987. godine više puta je nastupila u Beogradu, a svetsku slavu Madredeus su stekli filmom Vima Vendersa "Lisabonska priča". Pevačica se prošle godine posvetila svojim solo projektima "La Serena", koji je predstavila pre nekoliko meseci u Centru "Sava", i drugim.

Kao "Voce e Eu" – "Ti i ja", Teresa i brazilski bossa nova orkestar Kristala prave jedinstvenu vezu izmeÄ‘u sebe i publike, starog i novog doba, tradicije i noviteta, i čula i emocija.

Iako Sala nije bila puna, aplauzi koji su ispraćali svaku poslednju notu pesme grmeli su kao da ih proizvodi mnogo veći broj dlanova. Odrasla na starom fado zvuku i brazilskoj bossa novi, Teresa je koncert priredila kao omaž ključnim licima brazilske i portugalske muzike, koji su ove božanstene zvuke proslavili i podelili sa svetom.

Savršen izbor za otvaranje letnjeg festivala, pa makar on bio i u zatvorenom prostoru, Teresa je sa jednakom pevljivom lakoćom uplovljavala u srceparajuće balade, kao i u vesele pesme koje prosto zahtevaju Sunce, plažu i koktel po želji.

"Pravo je zadovoljstvo doći ponovo u Beograd, podeliti vitalnost, energiju i snagu. Odabrali smo poseban repertoar, a imamo i posebne muzičare za večeras", najavila je osmehnuta Teresa.

Uz pevačicu zaista anÄ‘eoskog glasa, koja kontroliše svaki dah kao da diriguje hiljadama prekidača, pijanistu i aranžera Kristala i maestralne muzičare, lepe misli dolazile su same od sebe, čak i kad ih je sama pesma u preterano klimatizovanoj Sali terala u "hladnije" krajeve.

Nakon skoro dva sata bezmalo nestvarnog koncerta, niko nije mogao da krivi one koji su, u povratku do kola, pocupkivali kao i prateće pevačice neponovljive Terese.

Summertime je tek počeo, a slede nastupi Brenforda Marsalisa, Markusa Milera, modernih jazz velikana okupljenih pod imenom Return To Forever, i Najdžela Kenedija. Posetite sajt Centra "Sava", i nemojte propustiti šansu da uživate u ovakvom dogaÄ‘aju.

Izvor:

MTS MONDO: