Home

VESTI

Summertime festival

No Comments Festival

 Tokom poslednjih 17 godina, Summertime festival se trudio, i uspeo, da beogradskoj publici predstavi naka od najuglednijih i najaktuelnijih imena svetske jazz, blues i world music scene.

"Ostajemo dosledni onome što Summertime predstavlja", rekla je direktorka Centra "Sava", Jasna Dimitrijević.

Doslednost se vidi i u imenima izvođača koji će nastupiti ove godine, ali i nepisanim pravilom da "dama mora da ovori festival".

Prve festivalske večeri nastupiće Teresa Salgeiro, dugogodišnji vokal i zaštitni znak kultne grupe iz Portugala Madredeus, koju je domaća publika imala priliku da sluša na koncertu u februaru ove godine sa ansamblom Lusitanija.

Ovaj put, tačnije u utorak 1. jula, Teresa će projektom "Ti i ja" zajedno sa vrhunskim muzičarima iz grupe Septeto Joao Cristal, publici dočarati vrele zvuke Brazila.

 

Sledeći muzičar koji će nastupiti u okviru Summertime festivala je Brandford Marsalis, muzičar sa "raznovrsnim muzičkim interesovanjima". Trostruki dobitnik Gremi nagrade, kompozitor i instrumentalista, rođen je u Nju Orleansu gde je i oformio svoj prvi bend, Art Balkey's jazz messangers.


U petak 4. Jula, Marselis će nastupiti sa svojim bendom Brandford Marsalis Quartet.
Subota 5. jul rezervisana je za još jednog dobitnika Gremi nagrade za najbolji album u žanru savremenog jazza, Markusa Milera.

Miler je sarađivao sa brojnim muzičkim imenima među kojima su i Areta Frenklin, Frenk Sinatra, Roberta Flek, Grover Vašington, ali i Maraja Keri, pa čak i LL Cool J.

Ljubitelje bluza 6. jula u Letnjoj bašti Centra "Sava, očekuje nastup "finske Ane Popović", Erje Litinen i Ian Sigel benda. Erja je u poslednjih nekoliko godina uspela da osvoji međunarodnu muzičku scenu. Mlada pevačica, tekstopisac i gitarista iza sebe ima već dva albuma.

 

I najbolje za kraj! Engleski fenomen sa gitarom u ruci Najdžel Kenedi, nastupiće poslednje večeri festivala 7. jula, sa svojim kvintetom u Velikoj dvorani Centra "Sava".

Poznat po virtuoznom izvođenju dela klasične muzike, Najdžel će ovog leta obradovati ljubitelje dobrog zvuka svojim NKQ projektom i albumom "Blue note sessions".

Cene karata za ovogodišnji Summertime se kreću od 1000 – 2000 dinara.