Home

VESTI

Skracen festival Sziget

No Comments Festival

Organizatori muzičkog festivala Sziget, koji se svakog leta održava u Budimpešti, odlučili su da naredne godine taj festival traje pet dana, umesto dosadašnjih sedam.

Organizatori su saopštili da je takva odluka doneta zbog protesta stanovnika naseljenih delova Budimpešte koji žive u blizini ostrva Obuda na Dunavu, na kome se održava festival.

Pored čestih protesta gradjana zbog buke, čelnici lokalne samouprave Ujpešt nedavno su podneli i sudsku prijavu "zbog nesnosne buke i uznemirenja gradjana" i zatražili da se posle 22 časa zabrani organizovanje programa.

Ta lokalna samouprava je i ranije podnosila prijave protiv organizatora Sziget festivala, ali bez uspeha.

Ogranizatori su saopstili i da bi u slučaju skraćivanja programa izgubili tri četvrtine ukupnih posetilaca,  sto bi značilo i "kraj festivala", ali su naveli da će bina na kojoj će nastupati hevi-metal bendovi raditi samo do 23 časa, kao i da će biti postavljeno više izolatora zvuka.

Oni su naveli da se cene karata za naredni festival neće menjati, dodajuću da će i na narednom Szigetu nastupiti veći broj velikih imena pop i rok muzike, kao i da će "nultog dana" festivala biti organizovan jedan veliki koncert.

Ovogodišnji festival održan je od 8. do 15. avgusta po 15. put, a izmedju ostalih nastupili su Manu Čao, Tool, Faithless, The Killers i Chemical Brothers.

(Beta)