Home

VESTI

Šesti dan festivala Cinema City

No Comments Festival

Šesti dan festivala Cinema City

Pregled filmskog programa za danas započećemo sa predstavljanjem filmova koji će biti prikazani na sceni Pera Dobrinović, u Srpskom narodnom pozorištu. Prvi na repertoaru, sa početkom u 13h je film selekcije Tribute: New Croatian Cinema pod nazivom „Zagrebačke priče“, potom u 15:30 sledi film „Metastaze“ iste selekcije. 18h je vreme za repriznu projekciju „Bese“ domaćeg reditelja, Srđana Karanovića. U 20:30h biće premijerno prikazano ostvarenje Srđana Koljevića pod nazivom „Žena sa slomljenim nosem“.

 

O velikom interesovanju publike za ovaj film svedoči činjenica da su ulaznice za ovaj film rasprodate nekoliko dana pre projekcije. U 23h veče Nacionalne klase se nastavlja projekcijom filma „Flešbek“ reditelja Aleksandra Jankovića.

 

 

"Flešbek" film Aleksandra Jankovića

 

 

Veče u bioskopu na otvorenom, u Katoličkoj porti, uz selekciju Exit Point ponovo nam donosi dve filmske premijere. U 21:15h možete pogledati film „Ja, takođe“, priču o o Danijelu, mladiću koji ima Daunov sindrom. Još dok je bio dečak, njegova majka je odlučila da ga tretira kao osobu potpuno sposobnu da samostalno izgradi jedan sasvim normalan život. Tako je Danijel završio psihologiju, naučio da živi i radi kao bilo ko drugi. Ali problem je u tome što ne prestaje da se oseća zarobljenim između dva sveta. Potomu 23:12 sledi “Adžami”. Radnja višestruko nagrađenog filma „Adžami“, koji je između ostalog ove godine bio nominovan i za prestižnog Oskara u kategoriji za najbolji strani film, smeštena je na ulice Tel Aviva, u deo grada pod naslovnim imenom, gde zajedno žive izmešane kulture, međusobno neprijateljski nastrojene. Film prikazuje pet različitih priča, fatalno ukrštanje kultura i brojne konflikte koji proizilaze iz pomenutih susreta.

 

Na velikoj sceni Pozorišta mladih, sa početkom u 20h, sledi “Revanš” film selekcije Tribute: Austrian Cinema, dok na istoj lokaciju od 22h možete pogledati animiranu avanturu “Korto Malteze u Sibiru”, inspirisanu slavnim strip junakom. Na maloj sceni, sa početkom u 18h, biće prikazan kratki film “Čekanje”, koji pripada projektu Sarajevo grad filma 2009, a na festivalu se prikazuje u okviru selekcije Cinema City Shorts. Neposredno po završetku, od 18:30h možete pogledati japansku animu pod nazivom “Nove igre genija”, nakon čega od 21h slede filmovi selekcije Up to 10.000 bucks: “Ne mogu se ni vratiti, ako ne odem!”, “Lepi Mladi Nezaposleni” i “Planča”.

 

U bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku, sa početkom u 21:15h, nastavljaju se Korto Malteze avanture, ovoga puta “Zlatna kuća Samarkanda”. Ukoliko ste propustili da pogledate film otvaranja, odlično argentinsko ostvarenje, “Tajna u njihovim očima”, koje je oduševilo publiku festivala, najbolja prilika da nadoknadite propušteno je reprizna projekcija filma od 23:15h.

U MSUV Omaž domaćem autoru Mići Popoviću nastavlja se projekcijom filma “Delije”, koji će biti prikazan u 18h. Potom, od 20h, sledi dokumentarni film “Pet osnovnih tačaka” selekcije Democracy: Export – Import. 22h je termin za odličnu komediju – klasik čuvenog Vajldera pod nazivom “Apartman”, u kome glavne uloge igraju Džek Lemon i Širli Meklejn.

 

Uživajte u filmskom programu festivala Cinema City!

 

Izvor:

 cinemacity.org