Home

VESTI

Regeneracija Dunava Eco-music fest 2012.

No Comments Festival

Regeneracija Dunava Eco-music fest 2012.Ove godine, 29. i 30. juna, obeležava se mali jubilej ekološko-muzičkog festival Regeneracija Dunava, petu godinu za redom, u Bačkom Monoštoru, na međunarodni Dan Dunava, organizuje se ova manifestacija.

   

Ona predstavlja jedinstvo edukativnih sadržaja vezanih za podizanje svesti o značaju ove reke, uz muzičke sadržaje u vidu dvodnevnih koncerata, u večernjim satima.
 

Regeneraciju Dunava ove godine organizuju UG "Podunav", UG "Sinergija mladih Monoštora", “Fat sound”, „Bitbox“, „Big screen“, Srđa i Ahila. Saradnici su i lokalna udruženja, kao što je "Studio 5" iz Sombora, a tu su i javne ustanove i preduzeća – Mesna Zajednica Bački Monoštor, Grad Sombor, Kancelarija za mlade Grada Sombora, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode, JP "Vojvodina šume", OŠ "22. oktobar "Bački Monoštor i mnogi drugi, a prekogranični partner festivala je Udruga „Slama“ iz Hrvatske. Saradnici u realizaciji ekoloških aktivnosti su i eminentne međunarodne organizacije kao što su WWF i IUCN.

Kao odlično sredstvo za promociju i zaštitu prirode, pokazale su se manifestacije, bazirane na prirodi i tradiciji. Tako je pored festivala koji promoviše tradiciju, lokalne gastronomske specijalitete i muziku – Bodrog fest, najznačajniji ekološki festival Regeneracija Dunava. Ovaj festival počinje 29. juna, ekološkom radionicom za decu – na temu Dunava i njegovog očuvanja, te će biti organizovane radionice mikroskopiranja dunavske vode.

 

 

 Regeneracija Dunava Eco-music fest 2012.

Regeneracija Dunava Eco-music fest 2012.

 

 

U produžetku programa, održaće se okrugli sto na temu SRP Gornje Podunavlje, Prekograničnog parka biosfere "Mura-Drava-Dunav", uz prisustvo stejkholdera i predstavnika upravljača zaštićenim područjem.Ono što je novina za ovu godinu – akcenat će biti dat na održivost i održive izvore energije, kao dobar početak i primer za to biće kreativno-edukativna radionica u saradnji sa Udruženjem "Slama" iz Hrvatske, a u okviru koje će biti pored edukativnog, i kreativan program, budući da će umetnici uz sve prisutne koji su zainteresovani, od slame izgraditi skulpture životinja koje nastanjuju rezervat, te takođe i statuu feniksa, koja će biti simbolično spaljena.

Korišćenjem slame pokušaćemo da skrenemo pažnju na alternativne izvore energije, u prvom redu – biomase. U okviru manifestacije, UG „Studio 5“ realizovaće projekcije autorskih filmova, kao promociju Sombor film festivala i Somborskog humanitarnog festa. Uz mnoštvo saradnika iz ekoloških udruženja iz zemlje i okruženja, svako će pronaći interesantne sadržaje za sebe, a u večernjim satima počinju koncerti.