Home

VESTI

Predstavljen program 9. Supernatural festivala

No Comments Festival

Predstavljen program 9. Supernatural festivalaSupernatural festival od 2007. godine proslavlja međunarodni Dan planete zemlje, sa ciljem edukacije i podizanja svesti javnosti o značaju očuvanja životne sredine.

  

Kao najveći ekološki događaj u Srbiji, koji okuplja više od 10.000 ljudi, Supernatural neguje koncept dnevnog festivala kako bi posetioci imali priliku da se druže, steknu nova znanja iz ekologije i zaštite životne sredine, uživajući u dnevnom svetlu i prirodi. Supernatural festival se održava u nedelju, 26. aprila 2015. u Supernatural parku na Adi Huji od 12-20 časova.  
  

Mesto održavanja festivala, Supernatural park, nastao je na nekadašnjoj divljoj deponiji šuta, koju je Supernatural u saradnji sa  Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, Opštinom Palilula, podrškom ostalih relevantnih institucija i partnera iz biznisa transformisao u centar za promociju životne sredine, edukaciju i kulturu. Projekat je Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju  i zaštitu životne sredine za Evropsku Uniju (AEIDL, www.aeidl.eu)  izabrala je kao jedan od 25 najuspešnijih u Evropi.

Na današnjoj konferenciji za štampu predstavljen je program i tema festivala. Tema ovogodišnjeg Supernatural festivala je je pronalaženje održivog rešenja za rukavac Ade Huje, koji predstavlja jedan od najzagađenijih vodotokova Beograda. Sa 300.000 kubika toksičnog mulja koji se nalazi na dnu, rukavac je  prema istraživanju iz 2009. godine ocenjen kao zdravstveni i ekološki hazard za stanoništvo okolnih naselja.

Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda ovim povodom je izjavio: „U realizaciji sanacije rukavca Dunavac na području Ade Huje neophodno je udružiti znanje većeg broja institucija Grada Beograda, ali i Republike, eksperte i nevladine organizacije. Zbog toga Sekretarijat za zaštitu životne sredine, grada Beograd predlaže formiranje Radne grupe za Adu Huju sa zadatkom da se sistematski bavi rešavanjem ovog problema”.

„Supernatural festival predstavlja prvenstveno edukativnu i aktivističku platformu, u kojoj svake godine učestvuje više od 10.000 posetilaca festivala. Ove godine, želimo da skrenemo pažnju na neophodnost sanacije rukavca Ade Huje, zbog čega će se na festivalu realizovati potpisivanje Peticije za čišćenje rukavca Ade Huje. Na ovaj način želimo da podignemo svest građana o ovoj temi, da ih pozovemo da učestvuju u procesu ozdravljenja Ade Huje i da uputimo dodatni apel za neophodnost pronalaženja održivog rešenja za rukavac“, rekao je Srđan Stanković, osnivač Supernaturala  i dodao: „Zdrav ekosistem Ade Huje sa sačuvanim biljnim i životinjskim vrstama, omogući će dalji ekološki, ekonomski i socijalni razvoj ovog područja“.

Stojan Nikolić, predsednik Opštine Palilula, je istakao:  „Ada Huja koja obuhvata površinu od oko 200 hektara na desnoj obali Dunava, obeležena do pre nekoliko godina kao slepo crevo i mesto smeća i šuta, sve više je mesto za odmor i rekreaciju.  Zagađenost rukavca Dunavac je jedan od najvećih problema područja Ade Huje, zbog čega je Opština Palilula pokrenula potpisivanje peticije kojom želimo da pokrenemo stvari u pravcu rešavanja ovog problema“,  i dodao da je poslednjih nekoliko godina u sređivanje keja Ade Huje sa pratećim sadržajima uloženo preko 25 miliona dinara. Tako sređen kej Ade Huje sa Dunavom u zaleđini postao je mesto okupljanja svih generacija.

 

 

 Predstavljen program 9. Supernatural festivala

Predstavljen program 9. Supernatural festivala

 

 

PROGRAM SUPERNATURAL FESTIVALA 2015:

Supernatural festival će tačno u podne tradicionalno otvoriti dečiji hor Čarolija, a nakon njih po prvi put nastupiće  mladi bend Pakleni Ribnikari, kao i hor Dečijeg kulturnog centra Beograd. Od 14 časova u nastavku muzičkog programa nastupaće sastavi Ničim izazvan, Artan Lili, Zemlja gruva i Braća Burazeri.

„Kao i svake godine radujemo se nastupu na Supernatural festivalu sa kojim već tradicionalno godinama sarađujemo. Naš hor Čarolija u svom programu ima pesme koje su posvećene ekologiji i smatramo da je bitno da najmlađe o ovom bitnom pitanju edukujemo na vreme. Pozivamo sve mame i tate da dovedu svoje klince i da se druže sa nama na Supernatural festivalu i učestvuju u radionicama i muzici koje smo pripremili za najmlađe“, navodi Leontina Vukomanović.

Za sve vreme trajanja festivala, posetioci će moći da se upoznaju sa vodećim ekološkim organizacijama, projektima i ljudima Srbije kroz program GREEN COMMUNITY; na ZELENOJ PIJACI uz podršku JKP Gradske pijace, promovisaće se zdrava ishrana kroz prezentaciju autentičnih i organiskih proizvoda Srbije; u PLASTENIKU će prvi put biti predstavljen Supernatural rasadnik i postavljena izložba cveća i začinskog i lekovitog bilja.Edukacija predstavlja jedan od osnovnih segmenata Supernatural festivala, a ove godine posetiocima će u ZELENOJ UČIONICI biti promovisane CSR inovacije i koncept sociijalnog preduzetništva Supernaturala. Biće postavljena izložba Supernatural park- od deponije do parka, kao svedočanstvo transformisanja nekada divlje deponije građevinskog materijala u novu zelenu oazu Beograda- Supernatural Park.

U okviru DEČIJEG PROGRAMA, za decu pored igre na dečjem igralištu, biće organizovana i „Telenor potraga za blagom“, kao i ekološke kreativne radionice u sardanji sa Minicity igraonicom i nevladinim organizacijama WWF i Green Link. Takođe, posetioci će se upoznati sa aplikacijom Plavo zelena mapa Srbije, i pogledati izložbu Plavo zeleni svet Srbije.

U KREATIVNOM KONTEJNERU biće postavljena Converse  izložba i organiozovana radionica u kojoj će posetioci moći da ulepšaju svoje omiljene starke.  

U reciklažnoj teretani moći će da vežbaju i istovremeno recikliraju limenke. Takođe, posetioci će moći da prošetaju prvim Telenor lavirint-parkom u Srbiji, rekeriraju se u Coca-Cola aktivnoj zoni ili oprobaju u odbojci na pesku.

ULAZNICE ZA SUPERNATURAL FESTIVAL 2015:

Ulazinica za deveti Supernatural festival ove godine je račun iz određenih beogradskih Maxi ili Tempo prodavnica na kome su zaokruženi kupljeni Supernatural proizvodi. Kupovina dva Supernatural čaja po ceni od ukupno 400 dinara ili Supernatural čaj i Supernatural med po ceni od ukupno 550 dinara omogućava besplatan ulaz na festival za jednog posetioca.

Martina Petrović, PR menadžerka, Delez Srbija izjavila je: „Kompanija Delez Srbija svoje poslovanje organizuje tako da bude održivo, istovremeno vodeći računa o svom uticaju na planetu, lokalnu zajednicu i zaposlene. Zato nam je posebno drago što smo sa Supernaturalom uspeli da nađemo model saradnje koji je takođe održiv – plasmanom i prodajom proizvoda pod brendom Supernatural omogućavamo rad ove organizacije i pomoć ostvarenju njihovih društvenokorisnih ciljeva, istovremeno direktno uključujući potrošače“.

Spisak Maxi i Tempo prodavnica u kojima se prodaju Supernatural proizvodi dostupan je na sajtu www.supernatural.rs i fejsbuk stranicama www.facebook.com/supernaturalfestival, www.facebook.com/Maxi.Srbija i www.facebook.com/Tempo.Srbija

Redovna cena ulaznice na dan održavanja Supernatural festivala iznosi 600 dinara, dok je program do 14 časova kao i svake godine, besplatan.

LOKACIJA:
Supernatural park, Ada Huja. Autobuska stanica- Kožara u Višnjičkom bulevaru.  
Na festival je dozvoljeno uvođene životinja i kućnih ljubimaca.
Za sve dodatne informacije posetite www.supernatural.rs i www.facebook.com/supernaturalfestival.