Home

VESTI

Posetili smo “Sunwaves” jedan od najstarijih festivala u Rumuniji!

No Comments Festival Sun Waves

Dragi naši, ovu godinu su, primetićete, obeležili razni maratoni, od Beogradskog do Fruškogorskog, dok je našu dosadašnju godinu obeležio maraton poznatiji pod nazivom „Sunwaves“. 

Ako ste nas redovno pratili, primetićete da su naše avanture uglavnom počinjale iz Temišvara ili Bukurešta, pa je Rumunija predstavljala samo usputnu stanicu, sve do ove godine, u kojoj smo puni ljubavi posvetili 7 dana jednoj državi, jednoj plaži, jednom festivalu i jednoj energiji. Koliko ljubavi je bilo svedoči činjenica da se festival produžio za „samo“ 36h, kao i to da su zvučnici „probili“ jer su radili u kontinuitetu 168 sati!

Festival „Sunwaves“ tradicionalno se održava već 11 godina, 2 puta godišnje, prvi put oko 1. maja, drugi put sredinom Avgusta.  Dovoljno vremena da se pripremite za još jedan što nam sleduje ☺. Stacioniran na prelepoj plaži Mamaia, čiju jednu obalu zapljuskuju morski talasi, dok drugu, koja je samo 300m udaljena, dodiruje mirna voda jezera. 4 stejdža, neprekidna muzika, talasi, izlazak sunca, kokteli, ortaci, djuskanje, zezanje, kupanje, pesak, vetar, zalazak sunca… Game on!

Sve je izgledalo otprilike ovako. 

Idemo kod komšija tu su na 850 km od Beograda, nije sve autoput, ali usput ima zamkova, tvrdjava i dvoraca. Sedamo u kola, glavni pregled – pasoš, pare, karte, sve je tu, krećemo. Put do festivala vodi nas kroz Transilvaniju. Najpopularnija turistička regija u Rumuniji , najposećenija za vreme popularnog praznika „ Noć veštica“. Na tlu ove regije vekovima su zidani jedni od najlepših i najpoznatijih zamkova u Evropi. 

Prvo stajalište, zamak Korvin. Izgrađen u gotičkom stilu, danas nosi titulu jednog od najreprezentativnijih zdanja gotike u Transilvaniji, a mi možemo, sa sigurnošću, da vam potvrdimo, da je to apsolutno tačno. Sleđeni od veličine, jačine i snage kojom odiše zamak, punimo se  vekovnom energijom i nastavljamo put do Sinaje. Mali gradić u podnožju Karpata, čije ime nije toliko poznato, koliko je poznat njegov simbol, velelepni dvorac Peleš.  Ovaj dvorac je jedan od najstarijih, najlepših i najpoznatih zamkova u Evropi, sagrađen krajem 19. veka od drveta, cigle, kamena i mramora. U prostorije ovog dvora premešteno je svo bogatstvo i skupocenosti iz svih dvorova u Rumuniji, kako bi nacionalno blago i istorija bili sačuvani na jednom mestu. 

Došla je noć, mi kao hrabri vitezovi iz osvajanja zamkova prelazimo u osvajanje kreveta. Naspavani i odmorni krećemo u pohod iz Sinaje na srednjevekovno utvrđenje koje se nalazi na granici između regija Transilvanija i Vlaška. Zamak Bran izgrađen na steni, u 13.veku, poznatiji kao Drakulin zamak – uprkos činjenici da skoro nema nikakve dodirne tačke sa rumunskim nacionalnim „vampirom“ herojem Vladom Cepešom. Ako budete išli, izbegavajte noć veštica, posećenost je ogromna i često se desi da na kraju ne vidite ništa, osim dobrih maski ☺. Sve magične priče i mitovi o ovom mestu, možda nemaju veze sa istinom, ali definitivno imaju veze sa energijom. Obuzeti jezom i neobjašnjivom dozom adrenalina, odlučno i jako, baš kao i zamak, krećemo tamo gde smo krenuli pre 24h. Put je prošao uz veće i manje nalete smeha i entuzijazma, sve zajedno definitivno dobar start-up paket za maraton koji predstoji. 

Smeštaj za vreme festivala sami obezbeđujete. Mi smo se odlučili za najjeftiniju, najlepšu i najopušteniju varijantu, a to je kamp „GPM“ . Nije kamp kakav ste u startu zamislili, nisu kamp prikolice, nisu ni šatori, već su preslatke drvene kućice u šumi sa pogledom na more. Druga opcija su hoteli, hosteli, apartmani i pansioni. Na vreme rezervišite svoje mesto. Cena smeštaja se ne menja ako rezervišete ranije.

Unapred smo znali, da će žurke da traju, bar jedan dan duže, jer kad bi se festival završio na vreme, to bi bio prvi put da jeste 😀

Tako, nekako, jednostavno, ide kod Rumuna, kao nacija su opušteni i vole da uživaju. Njihova Dj scena je prva u svetu koja je krenula sa takozvanim „maratonskm setovima“ gde na festivalu umesto timeline dobiješ samo spisak imena koji su planirani taj dan. Svaki artist ima pravo da vrti koliko želi, kad odluči da je vreme za kraj, kreće novi izvođač i tako dok ne probiju zvučnici :D. Tradicionalno, treću godinu za redom, Marco Carola zabavlja rejvere sa setom od 24h. Mnogo, rekli biste, a on je tek na 3. mestu ove liste. Drugo mesto pripada B2B setu, izvedbi artista ,Tini i Bili Patrik, koji su 2016. godine vrteli set od 31h. Ove godine, Dj-evi iz produkcijske kuće „Vatos Locos“ radili su set od 42h i tako ostvarili rekord festivala. 

Sun Waves, samo ime kaže, sunčani talasi. I stvarno jesu. Kad se zagledaš u beskrajno plavetnilo, umiriš misli, prepustiš se muzici, dočekuješ i pozdravljaš sunce, to isto uradiš sa mesecom, a talasi se sve vreme čine kao da se pomeraju u ritmu.

Festival se održava na 4 stejdža, 3 su pokrivena belim šatorima, 2 rade non stop, 2 samo noću, 1 menja izgled svake dve godine i omiljen je među rejverima.

Stejdž sa najluđim vajbom, pripada organizaciji “Sunrise” koja važi za najbolju booking i event agenciju u Rumuniji. Zahvaljujući ovoj agenciji, line-up čine većinom artisti iz Rumunije, koji su više cenjeni i plaćeni u odnosu na mnogo poznatija imena svetske elektronske scene. 

Onaj koji je hrabro izdržao da ne zaspi, pitajte ga kako je bilo i nas zanima :D. Šalu na stranu na kratko, mi iz clubbing.rs izvojili bismo  jednoglasno dva nastupa koje smo čuli: nastup Dubtil-a, koji nas je ostavio bez daha, bukvalno u tom smislu. A ništa više daha nismo imali dok su kidali  Sapp i Nu Zau u B2B formatu. Pored ova dva nastupa, možemo da izdvojimo još mnogo, jer izvođači prave trake premijerno za ovaj festival. Tek nakon završetka se puštaju u prodaju. Ponekad se festival pretvori u takmičenje koje izvuče ono najbolje iz svakog artista. Zaista jedno neverovatno iskustvo, koje traje konstantno 24h u periodu kada Dj-evi iznenade ne samo publiku, već i sami sebe.  

Dobro zapamtite da je Sunwaves jedan od najstarijih festivala u Rumuniji koji se i dalje održava. Na njega se gleda kao na praznik, kao kod nas Exit. Nećete nam verovati kad vam kažemo da je najsigurnije da se menja novac u menjačnicama, upravo kod nas, zato obratite pažnju na sitna slova u menjačnicama u inostranstvu, čiji sadržaj ima podatke koji vam ne idu u korist. Pazite da ne platite veliku proviziju na sumu. Jedna korisna stvar da znate : 1e= 4,6 leu ; više-manje, u zavisnosti od kursa ☺.

I došli smo do kraja teksta, vi se mislite, sve je to super, ali koliko košta? Nismo na to zaboravili, a drago nam je da niste ni vi, planiranje je pola puta ☺. 

Karte za festival Dele se u tri kontigenta:

  1. Komplet karta=  28e
  2. Komplet karta = 37e
  3. Komplet karta = 50e
  • Dnevne karte  = 13e

Put- Beograd – Konstanca ; 850 km ; autom ukupuno 200e povratna. Dakle ako vas ide 4 jednim autom, povratna karta ispadne 50e po osobi.

Prenoćište u Sinaji- Iznajmili smo apartman, 10e po osobi.

Zamkovi/dvorci- od 7-10e po osobi.

Kamp 15e po osobi dan (24h). Bunalov sadrži krevete, struju, tv, wc i frižider. Nema kuhinju, a wi fi je na recepciji kampa. Postoji imogućnost da se zakupi mesto za šator, kola, čak I za dnevne posete-ako vam dođe neko u smeštaj tokom festivala, ulaz za tu osobu je oko 1e.

Piće- Malo pivo 2e ; Smirnoff ice 3,5e ; Voda 2e ; Samo jedan bar na festivalu pravi koktele koji su dobri I koštaju između 5-10e.

Food land- Sastoji se od 5-6 kućica sa raznom hranom. Mi iz redakcije jeli smo, burgere, krompiriće i vegansku hranu ☺. 

Digitron u ruke, papir, olovka, akcija ☺

Svi pobednici ovog maratona složiće se sa nama da je vrlo teško prepričati po danima šta je bilo. Sve je bio jedan dan, sa povremenim “I take a nap here” sve do “ I don’t want to nap ever again”.

Sun Waves spada u top 10 festivala koje morate posetiti po našem mišljenju, a tu listu ćemo uskoro i da objavimo.

Dok se razmišljate šta ćete, pazite da vam ne promakne neki novi festival koji ćemo da obiđemo i objavimo. Ako imate neku ideju gde da idemo, slobodno nam pišite na facebook i instagram strani, budite maštoviti, možda vas povedemo sa nama. ☺ ☺ ☺ 

 

Photo credits: Sun Waves Festival

 

Tags: , , , , , , ,