Home

VESTI

Pocinje Glastonbury 2008

No Comments Festival

U petak uveče počinje festival u Glastonberiju, a tokom tri dana, na binama će se izređati neke od najvećih trenutnih muzičkih zvezda.

Britanski mediji su proteklih meseci kritikovali organizatore, jer su kao "hedlajnera" najavili američkog hiphop mogula Šona Kartera poznatijeg kao Jay Z. Čak je i publika bila pomalo revoltirana najavom repera kao glavne zvezde rokenrol festivala.

Najveći festival muzike i umetnosti na svetu počeće nastupom Kings Of Leon, Panic! At The Disco i Pita Doertija na tri glavne bine.

Kontroverzni nastup Jay Z zakazan je za subotu, kada će (ukoliko bude bila u stanju) nastupiti i britanska soul diva Ejmi Vajnhaus. Tokom tri dana festivala, nastupiće i Manu Chao, Šinejd O'Konor, Verve, Massive Attack, Džejms Blant, CSS i mnogi drugi.

Organizator festivala Majkl Ivis (72) priznao je da je ostalo nekoliko stotina karata koje nisu prodate, što je svojevrsni presedan za festival.

Publika iz Britanije i celog sveta nada se da se ovog vikenda neće ponoviti prošlogodišnji "blato fest", kada je Glastonberi bio zaliven kišnim olujama.

Ove godine, ljubitelji muzike i umetnosti mogu da uživaju u prostoru koji je proširen za čitavih 40 jutara.

Festival je osnovan 1970. godine, kada su nastupili TRex i Stackridge. Karta je tada koštala samo jednu funtu, a Glastonberi je posetilo oko 1.500 ljudi.