Home

VESTI

Paco de Lucia na Guitar art festival-u

No Comments Festival

Paco de Lucia na Guitar art festival-uLegenda flamenko gitare sviraće u Centru "Sava" 12. februara, saopštili su organizatori.

Paco de Lucia, španski virtuoz, u Beogradu će započeti svoju veliku svetsku turneju, nakon dvogodišnje koncertne pauze.

De Lucia uveo je flamenko gitaru na koncertni podijum i od marginalizovanog instrumenta stvorio svetski fenomen. Pripisuje mu se i stvaranje flamenko idioma – gitara, bubanj, bas i udaraljke.

Zanimljiv je detalj da ovaj virtuoz do 45. godine života nije naučio da čita note! Obučavali su ga Mario Eskudero, Nino Rikardo i čuveni Sabikas, a objavio je više od 25 albuma. Na prva dva – "La Fabulosa Guitarra de Paco De Lucia" i "Fantasia Flamenca" zastupao je čvrsto tradiciju flamenko muzike, da bi kasnije postigao perfekciju u svojim interpretacijama svih vrsta flamenka, ali i klasične, džez ili world muzike.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=2oyhlad64-s|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

Kaže se da jedino u njegovim rukama i klasična gitara (od ružinog drveta) i flamenko gitara (od drveta čempresa) zvuče jednako besprekorno. Sarađivao je sa imenima poput Ala di Meola, Džona Meklafina i Čika Korije.

Jedanaesti Guitar art festival donosi nastupe Tomija Emanuela i mnogih drugih, a uskoro će biti saopšteno opširnije o cenama ulaznica.

 

 

 

 

Izvor:

MTS Mondo