Home

VESTI

Osibisa donosi “Sunshine day” na Rock Village

No Comments Festival

Osibisa donosi "Sunshine day" na Rock VillageGrupa Osibisa koju mnogi smatraju začetnicima world music pravca, i u svetskim razmerama sigurno najuspešniji i najpopularniji afričlki sastav – nastupiće na na ovogodišnjem Rock Village festivalu 18. Avgusta, tacno u ponoc.
     
Sastav je formiran 1969. godine u Londonu. Osnivač, i do današnjih dana lider benda, saksofonista, flautista, pevač i kompozitor Teddy Osei vodio je pre toga u rodnoj Gani "highlife" (muzički prvac nastao u Gani koji karakterišu jazzy duvači u kombinacuji sa snažnim gitarskim zvukom)  bendove The Star Gazers i The Comets, da bi početkom šezdesetih otišao u London na studije muzike kao stipendista svoje vlade.
  

Posle nekoliko bendova u kojima je svirao uglavnom sa muzičarima iz Afrike, 1969. godine sa svojim mlađim bratom trubačem Mac Tontohom i muzičarima iz Gane i sa Kariba formirao Osibisu (ime grupe nastalo je od reči osibisaba, koja na Fanti jeziku  znači "highlife").

 

Pažnju skreću već prvim singlom "Music for Gong Gong" sa albuma "Osibisa" iz 1971. godine. Učestvovali su na soundtracku čuvenog filma "Superfly" (za koju je muziku radio Curtis Mayfield") nakon čega je usledilo desetak albuma i isto toliko singlova koji zauzimaju visoka mesta kako na britanskim tako i na Bilboard USA top listama. Godine1976. objavljuju album "Ojah awake" i singl "Dance the body music" koji postaje veliki hit, da bi krajem te iste godine izdali pilot singl "Sunshine day" (sa albuma "Wellcome home" objavljenog naredne godine) koji postaje planetarni hit, i danas često slušan na radio stanicama, kao i obrada pesme Miriam Makeba "(I feel) Pata Pata". Njihova fuzija  afričke muzike sa  karipskim i latino nasleđem, elementima džeza, roka, soula i ritma i bluza – naišla je na odličan prjem u celom svetu, pa su usledile turneje po USA, Australiji, Japanu, Indiji, Africi.
   
Rock Village – 17. i 18. Avgust 2012

Muzički festival Rock Village odavno je ušao na mapu festivala sa kvalitetnim bendovima koji su nastupali i odličnom organizacijom. Iako je svaki dosadašnji Rock Village bio bolji od prethodnog, očekuje se da ovogodišnji značajno premaši sve prethodne. Za to će se pobrinuti kako domaći tako i inostrani bendovi.

 

 

 Osibisa donosi "Sunshine day" na Rock Village

Osibisa donosi "Sunshine day" na Rock Village

 

 
OSIBISA na Rock Village-u 18. avgusta

Teddy Osei, osnivač i vođa OSIBISE, i zvanično je potvrdio njihov nastup na Rock Village-u. Izrazio je veliko zadovoljtvo što će nastupiti na „srpskom Woodstock-u“, kako u žargonu zovu Rock Village.

Dolazak kultnog afričkog benda OSIBISA u malo banatsko mesto, na jedan od najautentičnijih festivala, već čuveni Rock Village, pokazuje da je Srbija zaista specifična sredina i sa pravom priznata kao zemlja dobrih festivala. Do skora je bilo nezamislivo da svetski poznati bend dođe  u neko mesto u Srbiji, a da to nije Beograd ili Novi Sad, a evo, sada smo svedoci da Rock Village, koji se organizuje u selu od  250 ljudi, dočeka OSIBISU. Pored Sunshine Day i drugih poznatih hitova ovog benda, više hiljada posetilaca Rock Village-a će svakako imati priliku i čast da uživa u muziciranju vanserijskog benda kakav je OSIBISA. Šta to znači za mlade u Banatu, suvišno je i govoriti.  

Pored OSIBISE, u subotu nastupaju EYESBURN, Dado Topić i TIME, Amala iz Rumunije, Vatreni Poljubac, Samostalni Referenti, Bolesna Štenad i nekoliko demo bendova.

17. avgust 2012.

Prvi dan festivala, 17. avgust, rezervisan je za riječki LET 3, S.A.R.S, Block Out, Jamajčanina Ras Abrahama sa njegovim bendom, Hypnotized, Sharks, Snakes & Planes i nekoliko manjih bendova.

Književna nagrada „Duško Vojinović“

Pored muzičkog dela programa, u okviru Rock Village festivala ustanovljena je književna nagrada „Duško Vojinović“. Ova godina je posvećena poeziji i od preko 300 pristiglih pesama žiri će izabrati najbolje koje će recitovati glumac Petar Božović.

 

 

 Osibisa donosi "Sunshine day" na Rock Village

Osibisa donosi "Sunshine day" na Rock Village

 

 

Likovna kolonija

Tokom dana će tradicionalno biti organizovana likovna kolonija.

Moto skup

Veliki moto skup takođe prati Rock Village, tako da se ove godine godine očekuje preko 300 bajkera, od kojih će se značajan broj smestiti u selu ili u improvizovanom kampu.

Besplatni ulaz i kamp

Organizatori ostaju pri stavu da neće naplaćivati ulaznice i da su dobrodošli svi ljudi dobre volje, na provod i zabavu kakvu teško mogu da dožive u Beogradu ili nekom većem mestu. Banatski Sokolac, mesto gde se održava Rock Village festival, nalazi se na svega 80 km od Beograda i mesto je postalo svetski poznato kada je 2008. godine otkrivena statua Boba Marlija. Bila je to prva statua  podignuta u Evropi,  legendi reggae muzike i velikom borcu za slobodu i ljudska prava, što je sa velikom pompom propratilo na stotine svetskih medija.

Ove godine se održava osmi po redu Rock Village, što već samo po sebi govori da se ne radi o festivalu kratkog daha. Više detalja o samom festivalu i o tome kako doći do festivala može se videti na web sajtu festivala www.rockvillage.org