Home

VESTI

Nisville 2008

No Comments Festival

 

Direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević objavio je kompletan program predstojećeg 25. izdanja ove niške manifestacije, koja je prvenstveno okrenuta džezu.

Nišvil 08 trajaće od 14. do 17. avgusta; još uvek nije izvesno da li će festival biti održan na Letnjoj pozornici, kao što je predviÄ‘eno.

 

Predsednik Saveta festivala Vladimir Stamenković na konferenciji za štampu održanoj u utorak rekao je da se održavanje Nišvila ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje, ali i da je još neizvesno da li će festival moći da bude organizovan na Letnjoj pozornici, kako je predviÄ‘eno odlukom Skupštine grada od pre dve godine.

 

 

Najavljen je sledeći program:
 

 • Sreda, 13. 08.
  Drums workshop / Billy Cobham
  Guitar workshop / Rodney Jones
 • ÄŒetvrtak, 14.08.
  Dixy Pogon & Keiko Borjesen (Niš / Japan)
  Duško Gojković International Be Bop Quintet (Nemačka)
  The Belgrade Dixieland Orchestra (Beograd)
  Billy Cobham Culture Mix (USA)
  Gilles Peterseon & Jose James (Engleska / USA)
 • Petak, 15.08.
  Soon Kim Quartet (Japan)
  Tarhana (Holandija / Turska / Srbija / Bugarska)
  Orchestre International du Vetex (Belgija)
  Brand New Heavies (Engleska)
  Plan 9 & DJ Funkie Junkie (Niš)
 • Subota, 16.08.
  Hugo Siegmeth Quartet (Nemačka)
  Rodney Jones Trio & Donald Harrison (USA)
  Sidsel Endersen & Ian Bang (Norveška)
  Rosenberg Trio (Holandija)
  Eftekasat (Egipat)
  Sound of South (Niš)
 • Nedelja, 17. 08.
  Jan Vaclav Vanek trio (Francuska)
  Le Mystere des Voix Bulgares (Bugarska)
  New York Ska Jazz Ensemble (USA)
  Leb i Sol & Dado Topić (Makedonija / Hrvatska)
  City Band A.G. Weinberger (Niš / Rumunija)

 

 

Naime, gotovo ceo ulazni plato Letnje pozornice pretvoren je u letnju kafe – baštu, što prema Stamenkoviću  "ugrožava festival i u estetskom, ali i finansijskom smislu".

"Kafana u tom prostoru smeta i publici i izvoÄ‘ačima, a takoÄ‘e onemogućava prihode organizatora na ime isticanja brendova sponzora, jer tamo već stoje reklame nekih marki pića. TakoÄ‘e, zakupci prostora su prošle godine dopuštali besplatan ulaz (čak i pozivali publiku SMS porukama na “besplatan džez”!) zbog čega je prihod organizatora Nišvila od ulaznica bio znatno manji od projektovanog i realnog", navodi se u saopštenju organizatora.

"Da se cela priča ne bi ponovila i ove godine, u slučaju da se kao prošle godine sve relevantne niške institucije (i funkcije) samoproglase nenadležnim, odnosno, ako ne bude volje da se stvar preseče i kaže – da li je važnija javna gradska manifestacija ovog ranga, ili “poslovni ugovor” – Nišvil će biti održan ili na nekoj drugoj lokaciji u TvrÄ‘avi ili na nekom od stadiona", kažu predstavnici Saveta i organizatora.

"S obzirom da se uskoro očekuje konstituisanje nove gradske vlade, ostaje da se vidi da li će se u Nišu nešto konačno promeniti (i ne samo kada je kultura u pitanju) ili će, kao tokom protekle četiri godine i dalje ostati grad paradoksa u kojem nije čudno da umetnici idu na livadu, a kafana se raširi po najlepšem (i najakustičnijem) amfiteatru u Srbiji."

Kompleti ulaznica po ceni od 2.400 dinara i pojedinačne karte po ceni od 800 dinara od sutra će moći da se kupe u beogradskom Mamutu i na prodajnim mestima Eventima; u Nišu, karte Ä‡e se prodavati i u prodavnici Happy House i u Nišvil radiju (Bulevar Zorana ĐinÄ‘ića 58a).

U Nišu će Ä‘aci i studenti do 1. avgusta moći da kupe komplete za 1.500, a pojedinačne ulaznice za 600 dinara.

U avgustu, komplet karata koštaće 3.000, a ulaznica za jedno veče 1.000 dinara.

 

 

Izvor:

Popboks.com