Home

VESTI

Nisvill: Na mladima džez ostaje

No Comments Festival

Nisvill: Na mladima džez ostajeDevon Youth Jazz Orchestra (DYJO) iz Velike Britanije nastupiće ove godine u glavnom programu Nišvilla, u nedelju 16. avgusta, a frakcije ovog omladinskog big benda, koji je prošle godine natupao i na čuvenom Montre džez festivalu  – sviraće u još nekoliko navrata u programima na Youth stage-u.
  

Omladinski džez orkestar Devona (Devon Youth Jazz Orchestra – DYJO) osnovan je 1975. godine sa ciljem da se tinejdžerima jugozapadne Engleske pruži stručno muzičko obrazovanje ali I prilika da steknu  iskustvo u živim nastupima.
  

U aprilu ove godine 40-a godišnjica osnivanja ovog orkestra obeležena je okupljanjem mnogih bivših članova i nastupom nekoliko big bendova sastavljenih od svih generacija. 

 

DYJO je osvojio mnogobrojne britanske nagrade za svoje nastupe i obrazovne programme. Na ovogodišnjem Omladinskom nacionalnom festivalu održanom ovog jula u Birmingemu, DYJO je primio Diplomu za dostignuća u inovacijama, koja se dodeljuje “za izuzetno maštovite, kreativne i inspirativne nastupe”.  Takođe,  treba pomenuti koncerte u prestižnoom Rojal Albert holu u Londonu, na džez festivalima u Montreu (u Švajcarskoj), Tinmutu, Dartu i Badliju, a DYJO je praktično muzički represent na svim skupovima    koje organizuje čuveni Univerzitetu u Ekseteru.   

Omladinski džez orkestar Devona ima dva benda. Mlađi orkestar (DYJO2) pod dirigentskom palicom Brajana Mura (Brian Moor), posvećen je osnovama sviranja u big bendu,  dok “Stariji” orkestar (DYJO1) koji vodi Graham Hatn (Graham Hutton) ima širok repertoar koji zahteva muzičare visokih sposobnosti, pa nije redak slučaj da ovu postavu  po kvalitetu često  upoređuju  sa najboljim big bendovima u Velikoj Britaniji. U sklopu DYJO projekta, radi i postava pod nazivom “ DYJO Ambasadori”  – manji sastav starijih članova koji vodi Roz Harding. Osim koncertnih nastupa  “Ambasdaori”  često organizuju i muzičke radionice, pa će se tokom Nišvila družiti i sa polaznicima Nišville workhopa.

U glavnom programu Nišvilla bend že se predstaviti u kombinovanoj postavi (i mladjih i starijih članova)  koju čine 32 muzičara, dok će DYJO 1 i 2 kao i “Ambasoadori” nastupit na Nišvill Youth stage-u, a planiran je i zajednički mini koncert u Đavoljoj Varoši.

www.youtube.com/watch?v=hBlpqeJRo2o   Rojal Albert Hol
www.youtube.com/watch?v=kb6sdhoaBlQ   Montre džez festival

 

 

 Nisvill: Na mladima džez ostaje

Nisvill: Na mladima džez ostaje

 

 

O dirigentima:

Brajan Mur je muzički direktor Omladinskog džez orkestra Devona, a aktivan je i kao muzičar, nastavnik i dirigent manjih i većih okestara. Pre pet godina osnovao je  “Brian Moore’s Wind Machine” – veliki orkestar specijalizovan za izvođenje muzike Kaunta Bejzija. Brajan svira trubu u big bendovima Dejva Hankina i Majka Vestbruka, a šesnaest godina je bio prva truba u Simfonijskom orkestru EMG (Ekseterska muzička grupa). Pre dve godine je bio u najužem krugu nominovanih  za Nagradu u obrazovanju u džezu koje dodeljuje Britanski parlament.

Graham Hatn živi u Eksteru i veoma je cenjen kao trubač i dirigent. Najpoznatiji je  po vođenju džez big bendova, ali i kao član Glen Miler orkestra koji predvodi Rej Mekvej, i kao studijski muzičar. Graham je kao đak i sam bio član DYJO i izuzetno je zainteresovan za kvalitet muzičkog obrazovanja. Zbog svega ovoga DYJO je nekoliko godina za redom primao Specijalne diplome Vil Majkla za obrazovanje u džezu.  

Roz Harding je diplomirala džez na Univerzitetu u Midlseksu. Studirala je saksofon kod poznatog britanskog muzičara Marka Lokharta. U raznim ulogama ona je već godinama veoma prisutna na muzičkoj sceni jugozapadne Engleske.