Home

VESTI

NEOFEST 08

No Comments Festival

 Na banjalučkoj tvrđavi Kastel je proteklog vikenda nije nedostajalo zabave, jer se na tri pozornice smenilo oko 100 muzičara koji su zabavljali hiljade posetilaca, željnih dobre rok, hip hop, metal i elektronske muzike, prezentovane u okviru trećeg muzičkog festivala NEOFEST '08: "International Summer Peace Festival".

Festival su 20. juna na "Live pozornici" otvorili banjalučki bend "Post scriptum" koji čini "vesela reggae družina mladih i izuzetno vrsnih muzičara, a nekoliko hilada posetilaca je sa oduševljenjem dočekalo početak njihove svirke.

Pored njih iste večeri su Banjalučane zabavljali i "1001 Ways/Gandhi Program", svetska ambient-pop atrakcija. Traju više od 20 godina i najpoznatiji su mirovni bend u svetu, a radili sa producentima Madone, Dženifer Lopez, Youssou N'Dour. Specijalni gost im je unuk Mahatma Gandija – Dr Arun Gandi sa Gandi Instituta u Njujorku.

 

 

Na Kastelu su nastupili i francuski bendovi "Idem" i "Duberman" koji spadaju u vrh evropske elektro dab muzičke scene.

Na "DJ stage" istovremeno su nastupati zagrebački DJ Rea, zatim Amerikanka DJ Angela Gitana sa afinitetom za gipsi kulturu, a u svojim miksevima koristi mnogo balkanske muzičke pravce pa čak i trubače, kako balkanske, tako i meksičke.

Veče su zatvorili nemački DJ Tricky D koji su nam doneli neverovatan doživljaj ritma i zvuka čineći iskustvo njegovog seta neponovljivim.

Ništa manje nije bilo zanimljivo ni ljubiteljima hip hopa jer su ih zabavljati mladi banjalučki producent i DJ "MF Police", zatim banjalučka hip-hop verzija "B.J.V. Crew", te pariški electro rock hip-hop sastav "Throw Panda Bat".

Za kraj prve večeri nastupio je, sada već široko poznati srpski gitarski hip hop bend "Hain Teny".

Drugo veče je bilo malo zanimljivije i posećenije jer su na "Live stage" nastupili, otkriće festivala, banjalučki bend "Catrin Noise" i srpski bendovi "Del Arno Band" i jedan od najpoznatijih bendova "beogradskog urbanog" roka "Vrooom".

Na DJ bini veče je otvorio nemački producent kanadskog porekla Sneak Thief, muzičar nove elektro generacije koji muziku stvara uživo svirajući na neobičnim elektronskim instrumentima od kojih je mnoge sam proizveo.

Zatim najaktivniji i najpoznatiji banjalučki DJ Woodie i na kraju svakako zvezda festivala nemački DJ Azzido Da Bass kreator velikog broja svetskih hitova koji su iz godine u godinu osvajali prva mesta top lista.

Ljubitelji "metal" zvuka takodje nisu zapostavljeni pa su njih zabavljali banjalučki bendovi "Heaven Rain" i "Antidope", a pivo je letelo na sve strane.

Vrlo zanimljiv slovenački bend "Batina" donosi nešto mračniji zvuk za sve ljubitelje metal – hardkora.

Za kraj su nastupiti bend "Decontrolled", beogradska kombinacija klasičnog metal zvuka preko punk-rocka i trip-hop metala sa uticajima moderne elektronike.

Organizatori kažu da su zadovoljni posećenošću festivala i da su još jednom, sa minimumo sredstava uspeli da organizuju festival za koji bi se moglo reći da je banjalučka proba pred EXIT!

NEOFEST '08 je međunarodni letni mirovni festival za mlade iza kojeg stoji Udruženje za razvoj urbane kulture i Balkan Rock Council, krovna struktura koja okuplja oko 30 kulturnih organizacija sa područja Balkana. NEOFEST je proizvod domaće kreativne scene koji polako postaje tradicionalan i što je najbitnije sve bolji.

 

 

Izvor: MTS MONDO

Autor: Dado Popović