Home

VESTI

Mikser festival 2012: Savamala – Kvart kulture!

No Comments Festival

Foto by Bojan ArsenovićNezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog petog izdanja Mikser festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja, do 2. juna 2013.godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.
  

U fokusu narednog festivala biće revitalizacija gradskog pojasa uz reku i masovni silazak Beogradjana na obalu Savamale.
  

Kroz niz mutidisciplinarnih projekata u okviru festivala – radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta  – organizacija Mikser će nastaviti proces urbane transformacije ove četvrti, doprineti revitalizaciji obale, posebno Karadjordjeve ulice, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

 

Posebnu atrakciju festivala 2013. godine predstavljaće i novi permanentni javni gradski sadržaj , konceptualna ustanova kulture – Mikser Haus (Mikser House) – koji će tokom čitave godine na 1000 kvadratnih metara sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvata nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

Ovogodišnji Mikser je tokom devet festivalskih dana u beogradsku četvrt Savamala privukao preko sto hiljada posetilaca, predstavio je dve i po hiljade učesnika u programu, uspostavio saradnju sa preko 20 internacionalnih institucija kulture i izazvao veliki medijski odjek u zemlji i regionu. Jedan od rezultata međunarodnog proboja festivala jeste i tekuća internacionalna turneja Mikser-ovih izložbi u Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Parizu, Rovinju, a slede Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Brisel.

 

 

 Foto by Bojan Arsenović

Foto by Bojan Arsenović

 

 

U saradnji sa društveno-odgovornim kompanija i oštinom Savski venac, tokom Mikser festivala 2012. u Savamali su potpuno uredjena dva parka, obnovljeno deset oronulih portala, sanirano nekoliko fasada, postavljeno 5 javnih instalacija za odmor i igru, a u toku je priprema izrade i dva velika murala. Za sam festival otvoreno je šest novih lokala, galerija, klubova, prodavnica. U revitalizaciju četvrti se veoma ambiciozno uključio i Gete institut, kao i drugi kulturni centri poput Švedske Ambasade, Autrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta u Srbiji, u želji da Beograd napokon dobije svoju umetničku četvrt koja će, osim kulturne misije, biti i turistička razvojna šansa Beograda.

Mikser organizacija će u novembru 2012. godine lansirati prvi ciklus javnih konkursa za učešće na Mikser festivalu 2013. godine koji možete pratiti na www.mikser.rs i na FB stranici www.facebook.com/mikser.belgrade.