Home

VESTI

Midnight Jazzdance stage na Nišvillu

No Comments Festival

Midnight Jazzdance stage na NišvilluAutor planetranog hita „Make me move on“  i jedan od najtraženijih disk džokeja i producenata Joey Negro nastupiće na novoj besplatnoj sceni ovogodišnjeg Nišvila.

  

Ideja organiztora je ne samo da proširi dijapazon festivalske ponude, već prevashodno – da izborom kvalitetnih „Di Džejeva“ i producenata koji neguju jazzy, soul, funk i swing zvuk utiče na muzički ukus mladih i u ovom, sve popularnijem segmentu muzike.
  

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da će Midnight Jazzdance stejdž biti lociran na travnatom platou u Tvrđavi pored nekadašnjih slikarskih ateljea koji su  2003. godine  izgoreli u požaru, a nastup headlinera na ovoj bini počeće po završetku koncerata u glavnom programu. 

 

– Umesto ulaznice, kaže Blagojević, posetioci će moći da doniraju novac koji će biti iskorišćen za obnovu ateljea kako bi festival i sam grad Niš dobili narednih godina  svojevrsni „Otvoreni atelje“ iliti „Niški Monmartr“  gde bi slikari koji od grada  dobiju atelje na korišćenje, organizovali izložbe svojih radova, ne samo tokom Nišvila već i u vreme ostalih letnjih festivala u Tvrđavi (Filmski susreti, Internacionalne horske svečanosti, Nisomnia)  i time značajno obogatili kulturni život grada.

Pored Joey Negra nastupiće još 12 Di Džejeva – između ostalih i najbolji DJ dalekog istoka Rustam Ospanoff iz Kazahstana, Nick Recordkicks iz Italije, Florian Keller (Jazzanova) iz Nemačke, dvojac Faze Action iz Britanije i Water Nimph iz Bugarske. Domaću podršku činiće: DJ Funky Junkie, DJ Ceka, DJ Chile, Master Flow, DJ Loptica, Trenchtown Senior.

 

 

 Midnight Jazzdance stage na Nišvillu

Midnight Jazzdance stage na Nišvillu

 

 

Joey Negro je svakako najveća zvezda ovog dela programa. To je u stvari jedan od mnogih pseudonima britanskog producenta i DJa čije je pravo ime Dave Lee. Ostala imena pod kojima radi su Jakatta, Akabu, Z Factor, Doug Willis, The Sunburst Band, Sessomatto itd. Najpoznatiji hitovi su mu “American Dream”, “Make A Move On Me”, “Must Be The Music”, a lista izvođača koje je on remiksovao je više nego impresivna: Pet Shop Boys, Diana Ross, Thelma Houston, Empire Of The Sun i još mnogo njih, a na svojoj etiketi Z Records, kao i na drugima je radio i bootleg verzije i remikse za neke od najpoznatijih bendova u istoriji muzike.

 

Osim toga, on je izuzetno veliki poznavalac i kolekcionar ploča jazz funk, house i disco funk muzike i njegova kolekcija broji desetine hiljada naslova i nju bi svaki ljubitelj muzike mogao samo da poželi. Zbog toga iza sebe ima i puno oficijalnih kompilacija (“Jumpin’”, “Disco Spectrum”, “Classic Disco Mastercuts”, “Backstreet Brit Funk”…) koje u sebi sadrže muziku i izdanja koja su u originalu izuzetno skupa, a zahvaljujuci njemu su postala dostupna širokom krugu ljudi koji su fanovi tog žanra. Iza sebe ima preko 300 izdanja, a sigurno ne postoji neko ime koje je značajno u house i disco muzici sa kojim Joey Negro nije radio ili delio mix pult.