Home

VESTI

Kid’s-patch 2009.

No Comments Festival

Kid's-patch

Kid's-patch je inovativna laboratorija, mini-festival za najmlađe koji se realizuje u formi radionica i javnih prezentacija iz polja muzike, grafičke umetnosti, performansa i savremenih medija sa idejom da se deci pruži prilika da se na sasvim nov i kreativan način upoznaju sa mogućnostima inovativnih tehnika tehnologija koje ih okružuju.

Festival kroz igru i direktan rad sa umetnicima deci pruža priliku da upoznaju veštine i dobiju nove poglede na proces stvaranja i prezentovanja kreativnih sadržaja.

 

Programi su osmišljeni tako da svojim inovativnim i zabavnim pristupom približe deci i mladima polja savremene umetnosti i kulture, uz učešće inostranih i domaćih moderatora, umetnika, predavača, animatora i demonstratora. Aktivnosti festivala namenjene su deci uzrasta od 5 do 12 godina.

 

Ove godine u punom festivalskom formatu, Kid’s-patch kroz radionice upoznaje naše najmlađe sa autorima iz Francuske, Nemačke i Srbije.

 

Kid's-patch 2009.

 

OPIS RADIONICA 

GANGPOL UND MIT / Francuska
Muzičko-grafički duo iz Bordoa (Francuska) Gangpol und Mit kombinuju svoje talente i zajedno kreiraju izvrnuti crtani i animirani svet u kojem vladaju živahni, šareni, geometrizovani likovi i začudne kreature. Radionica u Beogradu biće bazirana na upoznavanju najmlađih sa audio/vizuelnim promišljanjima u procesu stvaranja novih magičnih svetova, kroz kombinaciju ilustracije, crteža, animacije i muzike. Deca će praviti maske i kostime i zajedno sa umetnicima raditi na muzičkim ilustracijama za izložbu i video.

http://gangpol.free.fr
http://www.myspace.com/cartonpark
 
 
DOKIDOKI / Francuska
Dokidoki  je umetnički kolektiv iz Pariza sastavljen od muzičara, umetnika i dizajnera koji rade u polju grafičkog dizajna, ilustracije, arhitekture, mode i multimedija. Sylvie Astie, jedna od članica kolektiva, u Beogradu će voditi multimedijalnu radionicu sa decom koja će pratiti dešavanja u ostalim radionicama, a zatim kroz intervjue, fotografije i film prezentovati prikupljeni materijal. Ovaj minijaturni "press centar", predstaviće deci osnovna znanja i tehnike u procesu prikupljanja, obrade i brze distribucije informacija, uz korišćenje novijih aspekata internet komunikacija.

www.dokidoki.fr
 

SHOBOSHOBO / Francuska
Mehdi Hercbeg – Shoboshobo je muzičar, ilustrator, umetnik i predavač  na Odeljenju za multimedijalni grafički dizajn na školi Ecole Estienne u Parizu. Polje njegovog delovanja i interesovanja obuhvataju grafčki dizajn, muziku, prostorne instalacije kao i performans. Shoboshobo će u Beogradu,  zajedno sa najmlađima, kreirati specijalno dizajnirane ambijente, ukrašene crtežima koji svetle u mraku.
 
www.shoboshobo.com
 
 
LUKATOYBOY / Srbija
Luka Ivanović je autor elektronske muzičke radionice za decu pod nazivom Touching Sound & Music, koja je sa velikim uspehom realizovana u okviru prošlogodišnjeg pilot izdanja Kid’s-patcha, a zatim i na brojnim evropskim festivalima. Cilj radionice je da deci i njihovim roditeljima pruži  uvid u mogućnosti kreiranja muzike na jednostavnim i jeftinim elektronskim instrumentima i uređajima, čak koristeći i portabl konzole kao što su Nintendo DS, mini-sintisajzere ili Korg "Kaoss" pedove.

www.last.fm/music/Lukatoyboy
 
 
TEAM BURTON / Srbija                                                                                  
Team Burton je kolektiv iz Beograda koji čine ilustratori sa iskustvom rada u javnom prostoru, na grupnim sesijama crtanja  kao i rada sa decom. Njihova radionica na Kid’s-patch festivalu predstaviće nekoliko kreativnih aktivnosti. Deca će, koristeći prilagođeni softver, moći da tonski modeliraju grafičke sadržaje klasičnog računarskog crteža  i na taj način stvaraju tzv. crteže na struju, zatim da učestvuju u izradi i emitovanju novog dijaloga ili novog komponovanja vokalnih elemenata na postojeći kratki animirani film, ali i da izrađuju plastičnie figurine i učestvuju u procesu njihovog scenografskog i scenarističkog oživljavanja.
 

STRIPER / Srbija                                               
Striper okuplja strip pisce i crtače iz Beograda i Srbije koji imaju iskustvo rada sa decom sa posebnim potrebama kao i sa decom bez roditelja. Njihove radionice predstavljaju grupne sesije na kojima se stvara raznoliki grafički sadržaj koji se kreće u domenu stripovskog izraza.
 
www.kosmoplovci.net/studiostrip
 
Kid's-patch 2009.

PRATEĆI PROGRAM

ŠVRLJAONICA
Igor Stangliczky je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti, a aktivan je u polju muzike, performansa, skulpture, ilustracije i dizajna. Njegovi razigrani zidovi za bojenje pružiće deci priliku da stvaraju svoje prve grafite i da rade na finalizaciji jedne zajedničke slike impresivnog formata.

stangliczky.blogspot.com
 
 
SELEKCIJA KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA sa Pictoplasma Animation festivala
Pictoplasma je organizacija iz Berlina koja već deset godina istražuje i promoviše fenomen savremenog dizajna karaktera kroz izložbe, festival, konferenciju, štampana izdanja i performanse. Kustoski tim organizacije Pictoplasma, Peter Thaler i Lars Danike, će specijano za program Kid’s-patch festivala pripremiti selekciju aktuelnih animiranih filmova zastupljenih na njihovom festivalu animacije, prilagođene dečijem uzrastu.
www.pictoplasma.com