Home

VESTI

Interaktivna radionica Jelen Demofesta

No Comments Festival

Interaktivna radionica Jelen Demofesta

U sklopu dnevnog programa Jelen Demofesta posetioci će ove godine videti, naučiti i saznati mnogo novih stvari. Jedan deo trodnevnog programa biće interaktivna radionica pod vođstvom grupe Institute.

Grupa Institute je muzička i umetnička ideja i koncept kojeg su stvorili i osnovali S.A. “Frapparega” & N.V. “Papa Nik” 1974. godine. 

 

Oni će ove godine zajedno sa posetiocima festival izrađivati instrumente i to na platou ispred Demofest kluba svakog dana od 13 do 17h. I ne brinite, svi posetioci će dobiti i osveženje, a biće i zaštićeni od sunca.

Muzika i umetnost grupe Instititut sinteza je svih muzičkih iskustava, svih vrsta muzike i njihovih brojnih izvora. Glavni uticaji u tom konceptu su: jazz, blues i fank (prvi i najvažniji Miles Davis i njegovo okruženje i ozračenje), etno (muzika celog sveta, a posebno muzika Afrike, Azije, Australazije i Polinezije) i konačno evropska, moderna i savremena muzika (klasika, savremena avangarda, rock, pop, elektronika…).

 

 

 Jelen Demo fest 2011

Jelen Demo fest 2011

 

Pored toga što sviraju svoje standardne instrumente, članovi Instituta takođe izrađuju i sviraju svoje originalne instrumente raznih vrsta, na kojima muziciraju uklapajući ih sa klasičnim instrumentima u neočekivane kombinacije i zvukove, u jednu potpuno neuobičajenu muziku.

U ovom procesu Institute putuje najneverovatnijim muzičkim prostorima. Na kraju radionice, trećeg dana, svi polaznici će zajedno sa predstavnicima Institute-a napraviti mini koncert sa napravljenim instrumentima.

Grupa Institute funkcioniše kao “otvoreni” sastav u smislu da održava koncerte na kojima muzicira od 4 do 20, a ponekad i više članova. Budući da je muzika kojom se bavi krosover raznih uticaja pomešanih sa improvizacijom, koncerti Instituta predstavljaju neponovljivo muzičko iskustvo za same izvođače, ali i jedinstven audio-vizuelni užitak za sve prisutne. U zavisnosti od inspiracije, povoda, dogovora i konkretnog slučaja, Institute uglavnom nastupa pod maskama, u kostimima, a često muzicira na primitivnim instrumentima koje su često članovi grupe sami izradili.

 

 

 Jelen Demo fest 2011

Jelen Demo fest 2011

 

 

Institut postoji skoro 37 godina i za to vreme imao je brojne nastupe i projekte. Jedna vrsta projekata su i radionice koje vodi čuvar tradicije ove grupe, arh. Nikolić Veljko "Papa Nik" (radio zajedno sa ex M.P. South Quartett, Renesans, Jovan Maljoković Salsa Band, Boki Milosević jazz kvartet, Balkanika, Teofilovići, The Kuguars…).

Na ovim radionicama polaznici uče sviranje udaraljki, pravljenje raznih primitivnih instrumenata, način komunikacije i metode sviranja u kolektivnoj improvizaciji; izmišljaju neku nepostojeću civilizaciju i narod, njihove maske, odeću, pismo, arhitekturu, muziku, instrumente, jednom rečju – sve.

Sve to rade u onolikoj meri koliko sami hoće i mogu. Takođe se podiže ekološka svest, jer se na radionici u toku realizacije obilno koristi i materijal koji bi inače bio otpad.