Home

VESTI

Festival prirode u decembru u Beogradu

No Comments Festival

Prvi Međunarodni festival prirode na kojem će biti prikazani kratkometražni filmovi i fotografije na temu prirode i ekstremnih sportova, zbog porasta interesovanja u tim oblastima, biće održan u decembru ove godine, najavili su organizatori.

Festival će biti otvoren u Domu sindikata u Beogradu, gde će tokom četiri dana biti prikazani najbolji filmovi uz dodelu nagrade "Gran pri" za najbolji film i nagrade "Igle aj" ("Eagle Eye") za najbolju fotografiju, najavili su organizatori iz planinarsko-ekološkog kluba "Soko" iz Pančeva na konferenciji za novinare.

Izvršni direktor festivala Branislav Rovčanin rekao je da je neobično to što će dva grada biti domaćini, Beograd i Pančevo koji će ugostiti najznačajnije autore iz zemlje i inostranstva, kao i ostale autore.

"Klub je osnovan 2005. godine sa ciljem da se promovise priroda i očuvanje prirode. Ovo je pravo vreme da napravimo jedan korak više", izjavio je za Tanjug Rovčanin i dodao da za učešÄ‡e mogu da se prijave svi.

"Tema je dosta široka, nije vezana samo za planinarenje, vezana je za kompletnu prirodu: floru, faunu, ljude u prirodi", rekao je on i napomenuo da se propozicije za učešÄ‡e mogu nači na sajtu www.festivalprirode.org, kao i da ne postoji ograničenje u slanju radova, niti je bitno da li su učesnici profesionalci ili ne.

Selektori festivala su reditelj Petar Lalović i izvršni urednik lista za kulturu fotografije "Refoto" Milan Živković.

"U ovim teškim vremenima drago mi je što su organizatori našli snage i volje da naprave ovaj festival", rekao je Lalović.

"Veliki broj ljudi ne bavi se profesionalno fotografijom nego iz ljubavi i sada imaju priliku da konkurišu i predstave svoj rad", nadovezao se Živković.