Home

VESTI

Zidovi pucaju…

No Comments EXIT

MEGAŽURKA je počela! Petrovaradinska tvrÄ‘ava ponovo je, deveti put, meÄ‘u svojim zidinama oformila jedinstvenu muzičku državu, koja je u četvrtak brojala više od 35.000 žitelja.

Start jednog od najznačajnijih festivala moderne muzike u Evropi označila su dešavanja na nebu. Mlaznjaci akrobatske grupe "Stars" iz ÄŒeneja, odnosno pet aviona "galeb", spektakularnim naletom pored TvrÄ‘ave, nad glavama posetilaca, nešto pre 20 časova označili su početak muzičkog spektakla. A u ponoć veličanstven vatromet obasjao je "Gibraltar na Dunavu".

Prvu festivalsku noć obeležili su nastupi Farela Vilijamsa, ÄŒeda Hugoa i Šeja Haleja, "trojca bez kormilara" koji stoji iza imena N. E. R. D, jednog od najvećih bendova savremene američke muzičke scene, i to u punom sastavu, sa pratećim vokalima, nekoliko dana po izlasku njihovog trećeg albuma. Oni su publiku pred glavnom festivalskom binom naterali da se njiše u prepoznatljivim hip-hop ritmovima, uz nove kompozicije koje su predstavili, ali i stare hitove. Prikazali su umešnost u pravljenju muzike koja u nekoliko tonova i probranih semplova odražava čistu energiju. Savršenu za hit, još bolju za nastup uživo.

 

"Najtviš", finska metal-atrakcija sa novom pevačicom, ŠveÄ‘ankom Anet Olzon, namamila je u četvrtak hiljade metalaca i darkera, pobornika nordijskog pristupa čvrstom zvuku. Bend je na tvrÄ‘avi promovisao aktuelni album "Dark pešn plej", koji je objavljen septembra prošle godine i stekao epitet najskupljeg albuma u istoriji finske muzike (zaslužio je to, jer je na njemu učestvovalo čak 175 muzičara). "Severnjaci" su ponudili mnogo žara, žestokih rifova, ali i melodije za koje su inspiraciju pronašli u filmskoj muzici, pa je publika skakala kao na traci.

Na glavnoj festivalskoj bini, uvertiru za ceo festival odradili su i novosadski rokeri DMT, žestoki američki pankeri sa primesama soula i bluza i tanmnoputom pevačicom, bend "Bejlrejs", i reper iz Birmingema, Majk Skiner "Strits", čovek orkestar koji je na TvrÄ‘avu došao sa pratećim muzičarima. Do ranih jutarnjih časova publiku su uveseljavali zvuci dramenbejza.

Dens arena, najveće plesalište u Evropi, smeštena u jednu od kotlina "Ä‘ave", u četvrtak je proključala uz paklene miksove zvezde večeri, Svena Vata, koji je poznat kao "kum tehno muzike", ali i kao "jedina nemačka pop zvezda". Ništa manje furiozno nije vrteo ploče ni Fransoa K, legenda haus muzike i jedan od malobrojnih di-džejeva koji su veoma dugo u samom vrhu. Fanovi su mogli da čuju i njegove kreacije sa aktuelnog trostrukog miks izdanja za prestižnu etiketu "Ministri of saund", nazvanog, kako to samo Fransoa K. zaslužuje, "Masterpis".

Audion ili Metju Dir, tehno di–džej, priredio je nastup uživo. Haus, džez i fank linije, inspirisane zvukom Detroita, zaludele su mnogobrojne densere. Afirmisani američki disk džokej, majstor minimal izraza za miks pultom, složili su se mnogi, bio je savršen za otvaranje dens arene.

Na fjužn stejdžu australijski dvojac "Presets" i njihov elektro-indi-rok, zagrejali su stalnu publiku ispred muzeja. Poseban nastup priredio je moldavski bend "Zdob si zdub". Moldavsko-romski-narodnjaci oduševili su obožavace "fjužna" a zanimljivo je da je taj bend bio šesti na "Evrosongu" održanom 2005. godine. U svoje tonove dodali su zvuk tradicionalne romske i moldavske muzike i pevali isključivo na rumunskom. Publika je u četvrtak mogla da uživali u muzici koja i geografski i zvukom stiže sa granice koja deli, ali i spaja Istok i Zapad. Stari ton posećenoj bini dao je Mumin – pevač sa dva benda (njujorškim i novosadskim) koji se publici predstavio sa domaćim muzičarima, beogradski "Bed kopi", "ÄŒovek bez sluha", "Zoster" i "Džinks".

Na vorld mjuzik sceni portugalski bend "Terakota", čija je muzika inspirisana Afrikom, a začinjena instrumentima iz svih krajeva planete, nikoga nije ostavio ravnodušnim. "Voča klan" sa Azurne obale doneo je u četvrtak u Panonsku niziju "potragu za prostorom i slobodom, uobličenu frenetičnim ritmom i elektro-zvukom". Nomadi u svetu muzike podsetili su na ritmove Mediterana pre deset godina, pevajući na francuskom, arapskom, hebrejskom i engleskom.

I tako, od bine do bine, uz različite ritmove i melodije, "egzitiralo" se celu uvodnu noć, koja je po svemu protekla kao fantastična najava za naredne tri festivalske noći. One će, očekuje se, biti još žešÄ‡e.

 

 

Izvor

Novosti.co.yu