Home

VESTI

Završen Exit 08

No Comments EXIT

Novosadski meÄ‘unarodni muzički festival Exit završen je nastupom verovatno najjznačajnijeg i najuticajnijeg pank-rok benda u istoriji, "Seks pistolsa", koji je u Srbiji nastupio punih trideset godina pošto je napravio revoluciju u svetskoj masovnoj kulturi.

"Pistolsi" su pred publikom na Exitu izveli praktično svoj celokupni muzički opus.

Nastup "Pistolsa" bio je kruna festivala koji je ove godine žanrovski bio u znaku panka, rokendrol pravca koji je krajem sedamdestih i početkom osamdesetih godina prošlog veka najplodnije tle našao upravo u Novom Sadu.

Zato su, sasvim prigodno, na glavnoj bini pre "Seks pistolsa" nastupila dva najveća pank benda bivše Jugoslavije – pulski "KUD Idioti" i novosadska "Pekinška patka", koja se pred publikom pojavila prvi put posle više od dve decenije.

Osmi Exit, koji je trajao četiri dana, ostaće zapamćen po nastupu američkog hip-hop benda N.E.R.D., gostovanju njujorških "džipsi-pankera" "Gogolj bordela" i superiornom koncertu jednog od miljenika srpske publike "Manu ÄŒaa".

Na ovogodišnjem Exitu pronaÄ‘en je lek za organizacione nedostatke koji su bili uobičajena propratna pojava festivala proteklih godina.

Većih redova na ulazima u Petrovaradinsku tvrÄ‘avu ove godine skoro da i nije bilo, a publici su na svakom koraku bili dostupni toaleti i štandovi sa hranom i pićem.

Iako je na Exitu2008 broj stranih gostiju, među kojima su prednjačili Britanci, verovatno bio rekordan, ukupna posećenost bila je slabija nego prethodnih godina.

Prve i druge večeri Exit je, prema tvrdnjam organizatora, posetilo oko 40 hiljada ljudi, a tokom vikenda publika je bila nešto brojnija.

Ove godine je na 20 bina nastupilo nekoliko stotina izvoÄ‘ača, a organizatori su se odlučili za kvantitet na uštrb kvaliteta, tako da je na festivalu nastupilo svega nekoliko bendova koji se mogu uvrstiti u svetski vrh.

MeÄ‘u "zvezdama" na glavnoj bini, na kojoj su prethodnih godina nastupale grupe sa samog vrha svetskih top-lista, ove godine je bilo previše nedovoljno poznatih klupskih bendova koji nisu bili dovoljno atraktivni za domaću publiku.

Smanjeno interesovanje domaće publike moglo je biti prouzrokovano i visokom cenom ulaznica: četvorodnevna ulaznica koštala je 7.790 dinara, a cena jednodnevne propusnice bila je izmedu 3.000 i 3.400 dinara.

Ovogodišnji Exit je, ipak, pored svih nedostataka, za osam godina prerastao u jedan od najatraktivnijih evropskih muzičkih festivala i dogaÄ‘aj sa ogromnim turističkim potencijalom.

Samo u Exitovom kampu odselo je oko deset hiljada stranaca.

Exit je ove godine, na žalost, obeležila i tragična nesreća u kojoj je jedna osoba poginula a dve teško povreÄ‘ene.

Poslednjeg dana festivala, 13. jula, u jutarnjim časovima u Exitovom kampu odlomila se velika grana topole koja je pala na šatore i usmrtila Jelenu Matić (28) iz Beograda, a teško povredila državljane Makedonije Dafinu Anastasovu i Gorgija Markoskog.