Home

VESTI

Slavni Primal Scream na Exit-u

No Comments EXIT

Jedan od najuticajnijih britanskih bendova čija je muzika ostavila neizbrisiv trag u istoriji ostrvskog rock'n'roll-a, nastupiće 11. jula na glavnoj bini Exita 08. Nezaboravni nastupi koji sve do danas prate biografiju ovog benda, obećavaju nam još jedan veliki koncertni spektakl.

Pevač benda, Bobby Gillespie, još uvek je bio bubnjar benda The Jesus and Mary Chain kada je osnovao Primal Scream. Prvi album, Sonic Flower Groove, bend izdaje 1987, a već sledećim albumom, Primal Scream, ovaj post punk indie bend tadašnjoj underground sceni širom otvara vrata britanskog alternativnog roka. Sledeći album, Screamadelica, obeležio je upliv sve prisutnijeg elektronskog zvuka u alternativnu rok poetiku benda. Sa ovim izdanjem, postali su prvi laureat Mercury nagrade i obezbedili sebi mesto u društvu bendova koji su stvarali istoriju rok muzike devedesetih.

Za dve decenije postojanja, Primal Scream postali su jedan od sinonima za burne i inovativne osamdesete i devedesete godine rock'n'roll-a. Od najvažnijeg člana indie-pop scene, preko psihodeličnog, garažnog i dens notama obogaćenog zvuka koji ih je načinio svetski poznatim i priznatim zvezdama, sve do zrelih muzičkih godina obeleženih povratkom klasičnijoj r'n'r svirci sa novijih izdanja.

Njihova otvorenost ka novim muzičkim formama, underground je približila rok mejnstrimu a njihovoj muzici donela specifičnu notu zbog koje i danas važe za jedan od najuticajnijih i najslušanijih britanskih bendova.

Tome su doprineli i brojni sjajni koncerti. Nastup na kojem im se pridružio Dave Gahan (Depeche Mode) na Reading festivalu 1994. godine, Q magazin proglasio je jednom od najboljih festivalskih svirki ikada.

2006, Primal Scream izdali su poslednji album – Riot City Blues, a trenutno rade na novom albumu koji treba da se pojavi krajem 2008. Paul Epworth i James Ford  (producent poslednjih albuma bendova Klaxons i Arctic Monkeys), kao i Lovefoxxx, pevačica dobro nam poznatih CSS, neka su od imena saradnika na snimanju ovog albuma.

A pre njegovog izlaska, još jednom će se okrenuti onome u čemu su najbolji – živoj svirci.
Exit, Main Stage, 11. jul – Primal Scream!

www.primalscream.net
www.myspace.com/primalscream

 

 

 

Izvor

Exit Festival (www.exitfest.org