Home

VESTI

PotvrÄ‘eno – Madness na Exit festivalu!

No Comments EXIT

Potvrđeno - Madness na Exit festivalu!

Da li ste raspoloženi za malo ludila? Da, igra reči je očigledna, a ludilo koje će nam Madness doneti na glavnoj bini festivala – još očiglednije. U nedelju, 12. jula, ovaj bend stavlja krov na našu kuću zabave. Tako da, dobro raspoloženje je nešto što se podrazumeva.

Koliko puta ste plesali uz pesme  “Baggy Trousers”, “House of Fun”, “Our House”, “It Must Be Love” i mnoge druge druge svetski poznate hitove ove sedmorke iz Kemdena u Engleskoj? Teško je izbrojati, zar ne? Ali, retko kada kao na žurci tako velikoj kakvu nam oni spremaju.

Suggs, Mike Barson, Lee Thompson, Chris Foreman, Mark Bedford, Daniel Woodgate, i Carl Smyth čine trenutnu postavku ovog benda, iako su kroz bend prošli mnogi članovi tokom više decenija njihovog postojanja.

Kao i svi veliki bendovi, Madness počinje skromno, kao lokalni Londonski bend, sa lokalnim imenom koje su tada imali – The North London Invaders, ili samo Invaders, kako su ih zvali. Godina 1976. smatra se njihovim početkom, početkom svojevrsnog ludila koje će doneti, i početkom uloge koju će igrati u oživljavanju ska muzike tog vremena. 

 

 

Potvrđeno - Madness na Exit festivalu!

 

Svirali su na roÄ‘endanskoj žurci, kod prijatelja u dvorištu, gde ih je Suggs prvi put čuo, poželeo da radi sa njima i pridružo im se. Od tog trentka, njegov glas, klavijature i saksofon, i trzavi, isprekidani plesni pokreti postaće ono po čemu ih prepoznaju i vole, kako fanovi tako i kritičari širom sveta, ali pre svega u Evropi.  Posle kratkog života kao Morris and the Minors, odlučuju se za ime Madness, koje ih nadalje slavi i definiše.  Bili su spremni za pokret.

I tako je i bilo. 1979-te izdaju prvi album „One Step Beyond“, sa imenom više nego precizno datim za ono gde će odvesti ska muziku. Alobum dostiže drugo mesto na britanskoj top listi albuma. Od te godine, bend zadihano radi izdajući jedan za drugim albume: 1980 – Absolutely; 1981- 7; 1982 – The Rise & Fall; 1984 – Keep Moving; 1985 – Mad Not Mad. Oni u sebi sadrže sve hitove koje znamo i volimo, koji nas vode u bezbrižno doba detinjstva (kao „Our House“), upoznaju nas sa životima u malim gradovima, sličnim onom koji vode protagonisti kultne serije „EastEnders“, ali takoÄ‘e obraÄ‘uju i neke ozbiljnije političke i socijalne teme (kao u pesmama „Tomorrow’s (Just Another Day)“ i „Embarrassment“). Promenili su i omekšali granice i definicije ska muzike, tako što su kombinovinovali elemente popa, i postali poznati uglavnom po svojim veselim tonovima momaka iz malog grada.

Bend će imati brojne uspone i padove, odlaske i dolaske, neprijatne i prijatne situacije, uglavnom izmeÄ‘u 1985. i 1999. Tada se ponovo okupljaju, da bi napravili još tri albuma, od kojih će poslednji biti objavljen u maju ove godine.

Iako jesu imali turbulentnu karijeru zvezda, visoke pozicije na top listama, turneje, koncerte, prepoznatljive i slavne spotove, Madness mogu biti ponosni na to što su suštinski ostali verni onome što su od početka: sedam momaka iz Kemdena, sa jednom željom, da naprave kuću zabave i sve nas pozovu da u njoj budemo s njima. Ska muzika, koju su ipak uspeli malo da ukrote, muzičko je sredstvo izražavanja njihove pozitivne energije.

Na njihovom koncertu, osećaćemo se kao da su naši talentovani prijatelji iz Engleske doneli svoje instrumente, došli da malo igraju sa nama, i da nam otkriju kako prave svoj prepoznatljiv zvuk.

Setite se, oni vole svirke u dvorištu. A mi imamo prilično veliko dvorište za njih. Oni imaju zvuk, mi imamo pokrete. Neka vaša razmrdana tela budu deo još jedne nezaboravne žurke na glavnoj bini Exit festivala u nedelju 12. jula.

 

 

 

 

Izvor:

Exitfest.org